Собствениците на iPhone отдавна са свикнали с FaceID и по всяка вероятност не им прави впечатление, че някои приложения използват функцията за по-сигурен достъп. Но след като повдигнахме въпроса, е добре да отбележим, че наистина е удобно никой да няма достъп до някои от приложенията ви, ако по случайност смартфонът ви остане отключен. Но за съжаление не всички поддържат функцията, което поставя известни предизвикателства пред начинанието.  


Оказва се обаче, че поради спецификите на iOS това може и да бъде възможно: потребителят на Reddit /u/fishmiloo откри, че приложението Shortcuts на Apple може да ви позволи да заключите всяко приложение с Face ID.  
За да настроите автоматизацията, отворете приложението Clock на вашия iPhone и изберете раздела Timer. Докоснете When Timer Ends и изберете Stop Playing. Тази функция обръща таймера: вместо да възпроизвежда предупреждение, когато таймерът изтече, Stop Playing прекъсва всеки звук, възпроизвеждан на вашия iPhone, осигурявайки ви прекрасна възможност за заспиване. Но ето го и най-важното: след като таймерът със Stop Playing изтече, вашият iPhone се заключва. Можем да използваме тази функция, за да заключим определени приложения зад Face ID. (Не променяйте това при позвъняване - ако го направите, хакването на Face ID ще спре да работи.) 
След това през Shortcuts изберете раздела Automations. Докоснете “+” в горния десен ъгъл и изберете Create Personal Automation. Превъртете надолу и изберете App и на следващата страница изберете приложението, което искате да заключите. Уверете се, че тригерът е настроен на Is Opened, което е избрано по подразбиране, и докоснете Next. На следващата страница изберете Add Action и използвайте лентата за търсене, за да намерите Start Timer. 
Конфигурирайте действието да стартира таймера за 1 секунда и задайте Next. Деактивирайте Ask Before Running и потвърдете с Done. Това е! Ако някой друг отвори приложението, което сте избрали, вашият iPhone автоматично ще се заключи в рамките на една секунда. Но ако използвате телефона, Face ID веднага ще отключи устройството и ще ви позволи да използвате въпросното приложение.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Очаква ни нашествие на iPhone браузъри, които не ползват WebKit 

Тагове: