Преди известно време се появи изненадващото твърдение, че Facebook може да се оттегли от Европа. Много бързо социалната мрежа опроверга този слух, но изглежда, че той не е бил точно безпочвен. Миналата седмица Ирландската комисия за защита на данните отново се активизира и информира колегите си в Европа, че ще блокира Meta, собственик на Facebook, да изпраща потребителски данни от Европа в САЩ. Проекторешението на ирландския регулатор налага удари върху последното правно средство на Meta за прехвърляне на големи части от данни към САЩ след години на ожесточени съдебни битки между американския технологичен гигант и европейските активисти за неприкосновеността на личния живот. Припомняме, че Европейският съд през 2020 г. отмени споразумение между ЕС и САЩ Privacy Shield поради опасения относно практиките на САЩ за наблюдение. В решението си той също така затрудни използването на друг правен инструмент, който Meta и много други американски фирми използват за прехвърляне на лични данни в САЩ, наречени стандартни договорни клаузи (SCC). Решението от тази седмица за Ирландия означава, че Facebook е принуден да спре да разчита и на SCC.

  
Ако ирландската заповед бъде потвърдена от групата на европейските национални регулатори за защита на данните, ще се стигне до „смразяване“ и в по-широката бизнес общност, която си блъска главата как да продължи да изпраща данни от Европа към САЩ след решението на Европейския съд през 2020 г. 
ЕС и САЩ са в разгара на преговорите за нов текст за прехвърляне на данни, който ще позволи на компании като Meta да продължат да изпращат данни през Атлантическия океан, независимо от ирландския ред. През март Брюксел и Вашингтон се съгласиха на предварителна сделка на политическо ниво, но преговорите по правния дребен шрифт са в застой и е малко вероятно окончателна сделка да бъде постигната преди края на годината. 
Говорител на ирландския DPC потвърди, че проекторешението е изпратено до други европейски регулатори на поверителността, които сега имат месец, за да дадат своя принос, но няма да обсъждат подробности за решението. 
„Това проекторешение, което подлежи на преглед от европейските органи за защита на данните, се отнася до конфликт между правото на ЕС и САЩ, който е в процес на разрешаване“, каза говорител на Meta. „Ние приветстваме ЕС-САЩ споразумение за нова правна рамка, която ще позволи непрекъснатия трансфер на данни през границите, и очакваме тази рамка да ни позволи да поддържаме семействата, общностите и икономиките свързани.“

Снимки: Unsplash

Виж още: ЕС взе критично решение за регулация на американските технологични гиганти