Facebook премахна куп реклами от кампания на Доналд Тръмп, заради нарушаване на правилата относно езика на омразата. Рекламите бяха насочени срещу Antifa – децентрализирано антифашистко движение. То е честа мишена за яростта на президента, а този път срещу тях бе насочен обърнат надолу червен триъгълник. На пръв поглед няма нищо нередно в това, малко странно може би. Истината е, че подобен символ са носили заложниците в концлагерите.

Макар да бяха премахнати, рекламите останаха още известно време в Ad Library секцията на сайта. Представители на Тръмп отговориха на критика от страна на MediaMatters, които посочиха, че е използванa нацистка символика. Според щаба на президента това е емоджи, което често е използвано от Antifa. Макар първата част от това да е вярна, втората – не съвсем. Най-често използваните от Antifa знаци са три стрелки сочещи надолу и черно-червен флаг.

Facebook изглежда не е съгласен с гледната точка на Тръмп, понеже според тях тези постове съдържат насочена омраза. Поради тази причина социалната медия свали както рекламите, така и съпътстващите ги постове.

Вижте още: Twitter, Facebook и Instagram спряха предизборно видео на Тръмп