Facebook показа как би изглеждал VR шлем... който не е шлем. Дизайнът повече прилича на слънчеви очила, които небрежно седят върху ушите ни. Това определено изглежда по-удобно от това да прикрепяме по-масивна конструкция с ремъци за главата си. Дисплеят им е с тънък профил със своите по-малко от 9 мм. Facebook твърди, че въпреки нестандартната им форма функционалността им не е по-лоша от тази на съвременните пълнометражни шлемове.

Но как е възможно да функционират като по-големите пособия за виртуална реалност? Ще бъде използвана нова технология, наречена „оптично сгъване, базирано на поляризация“. Целта ѝ е да намали значително разстоянието между дисплея и лещата, която фокусира изображението. Засега това е само доказване на концепция, затова не се знае дали финален продукт някога ще достигне до потребителите.

Всъщност много компании се заиграват с идеята за устройство, което прилича на очила и има както VR, така и AR функции. Засега опитите са просто обемен шлем за виртуална реалност, с камери, които могат да пресъздават съвсем елементарна добавена реалност. Intel и Microsoft използват фразата „миксирана реалност“, за да опишат устройства като HoloLens и продължават да инвестират в развитието на идеята.

*Снимка: Facebook

Вижте още: Големите рекламодатели продължават да бойкотират Facebook