Samsung отдавна предлага две 10 МР камери с увеличение на своите Ultra телефони, а именно 3х камера и 10х камера. Изглежда обаче, че нещата могат да се променят с Galaxy S24 Ultra през следващата година.

Galaxy Club съобщава, че Galaxy S24 Ultra ще се сдобие с камера с 5-кратно увеличение през следващата година, като се позовава на "нова информация".

Изданието смята, че Samsung ще смени сегашната камера с 3х увеличение с 5х фотоапарат, като остави 10х перископната камера непокътната. Не се съобщава обаче каква ще бъде резолюцията на тази нова камера, но се надяваме компанията да избере повече мегапиксели. В края на краищата компании като Google, HUAWEI и други са постигнали чудесни резултати с камери с висока резолюция 3.5x или 5x.

Това ли е най-доброто решение?

Като казваме това, загубата на 10-мегапикселовата 3-кратна телефото камера има и отрицателни страни. От една страна, мнозина смятат, че 3x камерата е с чудесно фокусно разстояние за портрети в сравнение с 5x фотоапарата.

Приемането на 5x перископна камера вместо 3x телефото сензор също така означава, че ще пострада увеличението на къси разстояния (между 1x и 5x). Това е така, защото ще има гигантска празнина между оригиналните камери 1x и 5x, която ще трябва да бъде покрита от хибридно увеличение с по-ниско качество.

От друга страна, на хартия има предимства при смяната на камерата 3x с фотоапарат с 5x. Най-голямото предимство е, че увеличението в средния диапазон (т.е. от 4x до 7x) ще получи така необходимия тласък.

Камерата с 5-кратно увеличение може също така да помогне да се постигнат още по-добри възможности за мащабиране на големи разстояния, дори и със специален 10-кратен обектив. Теоретично компанията би могла да комбинира данни за изображенията от двете камери за подобряване на резултатите след 10x.

От друга страна, по-рано тази година в Twitter се появи информация, че Samsung ще премахне камерата 3x в полза на камера с променливо увеличение от 3x до 10x. Това би могло да бъде най-добрият вариант тук, осигуряващ истинско оптично увеличение с постоянно качество на изображението. Но сайтът Galaxy Club казва, че не е успял да установи дали това наистина ще се появи в S24 Ultra.

Друг профил в Twitter обаче твърди, че в Galaxy S24 Ultra ще има значителни подобрения в качеството на изображението главно чрез по-добър софтуер. Това предполага, че през следващата година може да няма значителни хардуерни промени.

Снимка: Unsplash

Виж още: Това бяха най-популярните флагмански телефони от началото на 2023