Google се подготвя да приложи нови изисквания към Gmail, които целят намаляване на спама, подобряване на сигурността на електронната поща и улесняване на отписването от търговските съобщения. До февруари 2024 г. новите изисквания ще бъдат наложени на масовите податели - определени като тези, които изпращат над 5000 съобщения до акаунти в Gmail всеки ден. 
Като част от изискванията Google ще започне да налага ясен праг на количеството спам за изпращачите на масови имейли, за да предотврати бомбардирането на потребителите на Gmail с нежелани съобщения. Съществуващите правила на Gmail съветват изпращачите да поддържат количеството спам под 0.3%, но понастоящем това е формулирано като препоръка. Google твърди, че промяната трябва да доведе до по-малко спам, който да задръства входящата ви поща. 


От доставчиците на търговски съобщения ще се изисква също така да предоставят на потребителие на Gmail възможността да се отпишат от търговски имейли с едно кликване, за да се улесни спирането на получаването на нежелани съобщения. Заявките за отписване от такива имейли трябва да се обработват в рамките на два дни. 
Накрая Google потвърждава, че вече ще се изисква "силно удостоверяване" на търговските съобщения, като се следват най-добрите практики на технологичния гигант. Компанията твърди, че по този начин ще се затворят съществуващите вратички, използвани от нападателите, като източникът на вашите имейли ще стане по-сигурен и надежден. 
През последните месеци Google са проучили и други начини за подобряване на сигурността на потребителите на Gmail. През август компанията обяви, че ще започне да добавя допълнителни стъпки за проверка на задачи като добавяне на адрес за препращане и редактиране на филтри, а през май започна да разширява функцията си "доклад за тъмната мрежа", която проверява дали имейл адресът ви е публикуван там. 

Снимки: Unsplash

Виж още: Новият инструмент на Google Gmail си измисля несъществуващи имейли

Тагове: