Google, Apple и Mozilla са решили да си сътрудничат за създаването на по-добър бенчмарк за уеб браузър. Speedometer 3 ще бъде „глобално съвместно усилие“ от създателите на Chrome, Safari и Firefox за създаване на нов модел, който балансира визията на компаниите за измерване на бързината при сърфиране.

Три компании, които правят инструмент, който ще оцени ефективността на техните конкурентни продукти, звучи като рецепта за катастрофа. Политиката за управление на Speedometer обаче включва система за съгласие, която се различава въз основа на потенциални разклонения. Например значителните промени ще изискват одобрение от другите две компании, докато „нетривиалните промени“ ще изискват съгласие от една от другите две страни. Междувременно „тривиалните промени“ могат да получат зелена светлина от рецензент от всеки от тримата производители на браузъри. Целта на политиката е „работният екип да може да се движи бързо за повечето промени, като се очаква по-високо ниво на процес и консенсус въз основа на въздействието на промяната“.

Проектът ще следва Speedometer 2, настоящия де факто бенчмарк, разработен от екипа на WebKit на Apple. Както знаем, Chrome, Safari и Firefox са три от четирите най-използвани браузъра, като четвъртият - Microsoft Edge - не работи със собствен енджин, а вместо това разчита на Chromium с отворен код на Google и енджините Blink и V8.

Проектът Speedometer 3 все още е в начален стадий и страницата му в GitHub предупреждава, че е „в процес на активно развитие и е нестабилен“. Групите препоръчват използването на Speedometer 2.1, докато разработката продължи, въпреки че все още не знаем кога Speedometer 3 ще бъде готов.

Снимка: Unsplash

Виж още: Google обявяви любимите си разширения за Chrome през 2022 г.

 

Тагове: