Миналата седмица екипът за разработване на Chromium публикува публикация в блога, в която описва подобренията в производителността, постигнати през последните няколко години. Оценката се основава на Core Web Vitals, който помага да се оцени производителността на уебстраниците, за да се помогне на уеб разработчиците да оптимизират и подобрят сърфирането на потребителите.

Подобренията включват и Windows 11, тъй като Chromium отбелязва използването на EcoQOS (Quality of Service), наричан още Efficiency Mode, в Windows 11, който помага за ограничаване на табовете. Тук трябва да се отбележи, че Firefox също поддържа това, въпреки че е базиран на енджина Gecko, а не на Chromium.

Други значителни подобрения са свързани с постигнатите ползи при предварителното рендериране, BFcache и др.

Предварителното рендериране прави страниците мигновени, като ги визуализира преди действителното посещение на потребителя.

След като проучиха "милиони" уебстраници, за да определят публичен стандарт за това, което Google счита за бързи и удобни за потребителите страници, разработчиците на компанията разработиха инструменти и показатели като "Най-голямата картина на съдържанието", която измерва кога потребителят действително вижда съдържанието на дадена страница.

Около година по-късно, през август 2021 г., Google актуализира алгоритмите си за класиране при търсене, за да включи някои от тези съображения.

В резултат на допълнителния натиск върху сайтовете да работят по-добре Google твърди, че проектът е спестил на потребителите над 10 000 години чакане на уебстраниците да се заредят и над 1200 години чакане на уебстраниците да отговорят на потребителските данни.

Разработчиците на Chrome се надяват до края на годината около 69% от сайтовете да отговарят на изискванията на Core Web Vitals, което е повече от 64% за мобилни устройства и 67% за настолни компютри.

По-рано тази година браузърът получи и редица актуализации, включително режим за пестене на памет, предназначен за подобряване на ефективността на устройства с по-бавен и по-стар хардуер, както и програма за пестене на енергия, която удължава живота на батерията на лаптопите.

Сега потребителите, които искат да поемат известен контрол върху използването на ресурсите, могат да преминат с мишката над отворен таб, за да разкрият колко памет използва той, за да вземат по-информирани решения за спиране и затваряне на дейността.

Снимка: Unsplash

Виж още: ИИ на Bing отказа да създаде фотореалистични изображения на жени, защото са неподходящи

 

Тагове: