Миналата година Alphabet (които всички продължаваме да наричаме Google) спряха проекта си Loon, който имаше за цел да осигури интернет чрез поредица от балони. Но той не беше забравен завинаги, а по-скоро се отдели в стартиращата компания Aalyria, която пък реши да внесе редица модификации, най-отчетливи от които е използването на лазери за осигуряване на интернет до отдалечени места. Alphabet продължава да има миноритарен дял в нея, но участието на технологичния гигант свършва дотук. Aalyria има два основни фокуса: Tightbeam - лазерна комуникационна система, която използва светлинни лъчи за предаване на данни между базови станции и крайни точки, и Spacetime - облачен софтуер, предназначен да жонглира с постоянно променящи се връзки. Spacetime първоначално е трябвало да предвижда как се движат балоните на Loon и да поддържа връзките между тях силни; сега работата му е да прогнозира кога станция Tightbeam (която може да бъде наземна или сателитна) ще трябва да предаде връзката си на движещ се обект като самолет или лодка. 
Tightbeam е предназначен да предава данни почти по същия начин като оптичен кабел, излъчвайки светлина от една точка до друга. Просто го прави по въздуха вместо чрез физическа връзка, което очевидно е по-гъвкаво решение, особено на дълги разстояния. Компанията твърди, че системата е шокиращо бърза: „100 - 1000 пъти по-бърза от всичко останало, налично днес“, според съобщение за пресата.  


Aalyria заявява, че има свой собствен начин за справяне със смущенията, което включва компенсиране на това, как нещо като дъжд или прах, което би изкривило или разпръснало светлината, използвана за предаване на данните (важно съображение, когато изпращате тази светлина във въздуха и незащитените стъклени нишки, които изграждат оптичните кабели). 
Компанията изглежда се стреми да се изправи срещу SpaceX по отношение на услугите, които предлага. Според CNBC се надява неговата технология за лазерна комуникация да се използва за предоставяне на услуги за самолети, кораби, клетъчна свързаност и сателитни комуникации. 
Що се отнася до подобряването на клетъчната свързаност, Aalyria има голяма конкуренция от сателитни компании като Globalstar (партньор на Apple за наскоро обявената функция Emergency SOS чрез сателит), SpaceX и T-Mobile, AST SpaceMobile, Lynk Global и Amazon, която има споразумение с Verizon за предоставяне на услуги за отдалечени клетъчни кули чрез сателитите на Project Kuiper. 
В момента компанията е относително малка по размер и въпреки че има правата да използва технологиите на Google, има разлика между създаването и тестването на страхотни технологии и използването им в реалния свят. Дали Aalyria е трябвало да научи някои важни уроци, или тепърва предстои да го направи - предстои да разберем.  

Снимки: Aalyria

Виж още: Ще отговори ли Hubble на въпроса как са се формирали звездите?