Полското студио CD Projekt Red стана жертва на целенасочена кибератака, при която хакери твърдят, че са откраднали вътрешни документи и сорс кода за Cyberpunk 2077, The Witcher 3 и други игри на компанията.

CDPR обяви атаката в Twitter, отбелязвайки, че "вътрешните системи са компрометирани" и че хакерите са оставили бележка за откуп. Тя беше показана на обществеността заедно със съобщението и се твърди, че хакерите са "откраднали пълни копия на сорс кодовете" за Cyberpunk 2077, Witcher 3, Gwent и "неиздадената версия на Witcher 3" - вероятно next-gen edition, което идва по-късно тази година.

Също така хакерите твърдят, че имат достъп до "всички" документи на компанията, свързани със "счетоводство, администрация, юридически дейности, човешки ресурси, отношения с инвеститорите и други". Бележката за откупа завършва, като се отбелязва, че CD Projekt Red има 48 часа, за да се свърже с хакерите, или "вашите кодове ще бъдат продадени или ще изтекат онлайн и всички документи ще бъдат изпратени до нашите познати гейм журналисти".

"Публичният ви имидж ще рухне още повече. Инвеститорите ще загубят доверието във вашата компания и акциите ще паднат още по-ниско", продължава бележката.

Според CD Projekt устройствата в неговата мрежа са криптирани, но те са започнали да възстановяват своята ИТ инфраструктура и данни чрез архиви.

"Няма да се поддадем на исканията, нито да преговаряме, като сме наясно, че това в крайна сметка може да доведе до пускането на компрометираните данни", се казва в изявлението на компанията в Twitter. CD Projekt Red казва, че доколкото е известно, "компрометираните системи не съдържат никакви лични данни на нашите играчи или потребители на нашите услуги".

Компанията се е свързала със съответните органи, включително с президента на Службата за защита на личните данни и специалисти по ИТ престъпления, които ще разследват кибератаката. Тази атака с рансъмуер прилича на подобно събитие с Capcom, при което хакери откраднаха огромни количества данни.

Снимка: CD Projekt RED

Виж още: Сензацията Genshin Impact гони половин милиард долара приходи за 2 месеца

 

Тагове: