Google заяви, че ще защитава потребителите, ако възникнат проблеми от съдебно естество с авторските права в техния генериращ изкуствен интелект. Тя се присъединява към редиците на други големи технологични играчи, които са направили същото. 
"Казано по-просто: ако клиентите бъдат оспорвани на основание авторски права, ние ще поемем отговорността за потенциалните правни рискове, свързани с това", заяви Лори Ричардсън, вицепрезидент на Google по въпросите на доверието и безопасността, в публикация в блога в четвъртък.
Този ход следва примера на Adobe и Microsoft, които обещаха да защитават потребителите по дела за нарушаване на авторските права, свързани с генеративния изкуствен интелект. И трите големи технологични играча определят стандарт за индустрията, според който компаниите, които създават продукти с генеративен изкуствен интелект, трябва да носят отговорност за всякакви правни проблеми с резултатите - а не потребителят. 
"Можете да очаквате, че Google Cloud ще покрие искове срещу вашата компания, например за нарушаване на авторски права, независимо дали те произтичат от генерираните резултати или от използването на данни за обучение от страна на Google за създаване на нашите генеративни модели на изкуствен интелект", се казва в отделна публикация в блога на Google.

 
Adobe обяви още през юни, че ще предложи защита на всякакви искове за авторски права за продукти, произведени от Firefly, нейния инструмент за създаване на изкуство с генеративен изкуствен интелект. През септември Microsoft обеща същата правна защита за потребителите на своя инструмент за генеративен изкуствен интелект Copilot. 
Миналата година Microsoft, Github и самият OpenAI бяха съдени за нарушаване на авторското право с твърдението, че GitHub Copilot разчита на "софтуерно пиратство в безпрецедентен мащаб", както съобщава The Verge. 
В основата на тези дела стои по-голям въпрос, който е по-сложен от това дали големите технологични компании трябва да плащат съдебните такси: трябва ли изобщо големите езикови модели да работят върху материали, защитени с авторски права?

Снимки: Unsplash

Виж още: Дори самите служители на Google имат съмнения относно Bard