Google започна да тества новата си и мистериозна операционна система Fuchsia OS на лаптопите Pixelbook. Интернет гигантът експериментира с платформата от повече от година, като разработката ѝ започна през 2016 г. Традиционно лаптопите на Google Pixelbook използват олекотената система Chrome OS, базирана на едноименния браузър. Последната версия на Fuchsia OS позволява на потребителите да я инсталират и изпробват. Целият процес е доста сложен, а самата платформа е все още в доста ранен етап, пореди което и хората, които ще я изпробват, ще са доста малко.

Единна платформа за смартфони, таблети и PC

Изтеклата документация за новата операционна система я описва като платформа, която ще може да се ползва както на съвременни персонални компютри, така и на последните модели смартфони. Така поне на пръв поглед изглежда, че Google се стреми да направи OS, която да може да се използва от всички съвременни устройства. Досегашните операционни системи на компанията са строго профилирани – Android се ползва от таблети и смартфони, докато Chrome OS беше инсталирана в лаптопите на компанията.  

Все още Fuchsia OS е в много ранен стадий на разработка и поради тази причина точното предназначение на платформата остава мистерия. Затова и инсталацията ѝ на Pixelbook изисква малко повече познания от страна на потребителите, както и някои жертви. Например Google препоръчва инсталацията да преминава чрез USB flash памет. Процесът обаче ще бъде „пагубен“ за самата памет, така че реално ще трябва да жертвате вашата флашка.

Отворен код, но не Linux   

Това, което се знае за Fuchsia OS за момента, е, че операционната система ще бъде базирана на отворен код. За разлика от Android обаче ядрото (kernel) няма да бъде Linux. За момента платформата ползва лицензи на BSD 3 clause, MIT и Apache 2.0, посочва технологичният сайт ArsTechnica.