Apple със сигурност работи усилено, за да повиши сигурността на своите устройства и операционни системи, като се има предвид, че хакерите имаха трудности при създаването на инструмент за джейлбрейк за iOS 15. Но тези, които са ентусиазирани да модифицират iOS, вече могат да празнуват, тъй като екипът на palera1n пусна така дълго чакания инструмент за джейлбрейк, съвместим не само с iOS 15, но и с iOS 16.

За незапознатите, процесът на джейлбрейк премахва софтуерните ограничения на устройства с iOS, така че потребителят да има достъп до системните файлове, което позволява всякакви модификации като фини настройки, теми и странично зареждане на приложения извън App Store. Apple, разбира се, винаги се е противопоставяла на процеса на джейлбрейк на своите устройства.

Предложението на palera1n се основава на checkm8: открития през 2019 г. експлойт, който се счита за „неподлежащ на корекция“, тъй като беше открит в bootrom на чиповете на Apple от A5 до A11 Bionic. Разбира се, Apple може да промени други части на системата, за да попречи на хакерите да се възползват от възможността, но компанията не може да направи нищо, за да го поправи при по-стари устройства.

Според разработчиците новият инструмент за джейлбрейк работи с всяка версия на операционната система от iOS 15.0 до iOS 16.2, но не е ясно дали инструментът работи и с наскоро пуснатата бета-версия на iOS 16.3.

Въпреки това си струва да се отбележи, че списъкът с устройства, засегнати от експлойта checkm8, които също могат да работят с iOS 16, не е дълъг:

- iPhone 8 и 8 Plus
- iPhone X
- iPad 5
- iPad 6
- iPad 7
- iPad Pro (1-во и 2-ро поколение)

Екипът предупреждава, че инструментът за джейлбрейк все още е експериментален и фокусиран върху разработчиците. Процесът все още е доста сложен и изисква компютър с Linux или Mac. Друго нещо, което трябва да имате предвид, е, че само няколко настройки са съвместими с iOS 16 на този етап.

Снимка: Unsplash

Виж още: Неочаквана промяна от Apple: задават ли се приложенията извън App Store

 

Тагове: