Разпространението на iOS 16 продължава да расте, докато Apple продава повече бройки iPhone 14 и разрешава някои от ранните софтуерни грешки. Според най-новите данни от Mixpanel iOS 16 вече е инсталирана на 68.95% от поддържащите го устройства три месеца след пускането: число, което изпреварва приемането на най-новия софтуер от Android.

Mixpanel е аналитична компания, която базира своите данни за възприемане на iOS на данни от приложения, които използват технологията Mixpanel. Самата Apple проследява приемането на iOS чрез своя уебсайт за разработчици, но компанията все още не е актуализирала тези нови данни, за да отрази пускането на iOS 16.

Ето текущата разбивка на разпространението на най-новите версии на iOS според данните на Mixpanel:

iOS 16: 68.95% от iPhone
iOS 15: 24.78% от iPhone
По-стари: 6.27% от iPhone

Както винаги, интересно е да се сравни как приемането на iOS се сравнява с това на Android. Google обаче намали значително темпото, с което актуализира тези данни. Гигантът предлага само цифри за възприемане чрез своя инструмент за разработчици на Android Studio, като вече не публикува лесно данни чрез уебсайта си.

През август беше изчислено, че почти едногодишната ревизия Android 12 работи на 13.3% от устройствата; около 27% от устройствата по това време работеха с Android 11. Google пусна Android 13 малко по-късно, но все още няма налични данни за приемането на тази актуализация.

Така Apple продължава да впечатлява с темпото, с което стимулира потребителите на iPhone да актуализират до най-новата версия на iOS. Разбира се, най-голямата причина за това е, че Apple включва големи нови функции не само в първоначалната версия на iOS 16, но и в последващи актуализации като iOS 16.1 и iOS 16.2.

Тази година добавянето на нови опции за персонализиране на заключен екран в iOS 16 се оказа популярна промяна. Това е подобно на тенденциите, които видяхме с iOS 14 и уиджетите на началния екран, което доведе до рекордно инсталиране на актуализацията.

Трябва да се отбележи, че това бързо внедряване идва, тъй като Apple улесни потребителите да се задържат на предишна версия на iOS и все още да получават актуализации за сигурност. Когато беше пусната iOS 16 например, компанията основно подкани потребителите да инсталират iOS 15.7, докато iOS 16 беше посочена като актуализирана версия, която беше „също налична“.

Що се отнася до дебата за степента на разпространение на Android срещу iOS, той е по-малко уместен, отколкото беше. За тяхна чест Google и производителите на Android апарати вече вършат по-добра работа с пускането на важни актуализации за сигурност на устройствата, независимо с коя версия на Android работят.

Снимка: Unsplash

Виж още: Google захапа Apple: SMS-ите им са като от 90-те!

 

 

Тагове: