Microsoft обяви, че следващото поколение на HoloLens ще работи с чип с изкуствен интелект. Този чип ще бъде произведен от самата Microsoft и ще се използва за анализ на визуални данни директно на устройството, за да се спести време. Резултатът, казват от софтуерният гигант, ще бъде по-бързата работа на втората версия на очилата за смесена реалност.

Наличието на AI чип в самото устройство ще изключи нуждата от качване на данни към отдалечени сървъри. Също така няма да е нужна непрекъсната връзка с интернет, което също ще пести и батерия. Не на последно място директната обработка на данни в устройството ще е превантивна мярка срещу хакери, тъй като данните на потребителите никога няма да напускат хардуера на джаджата.

Има два основни начина за създаване на AI устройства. Първият е чрез изграждане на специални олекотени невронни мрежи, които не изискват толкова голяма процесорна мощ. Вторият е чрез създаване на потребителски AI процесори, архитектури и софтуер - нещо, което правят ARM и Qualcomm. Apple също ще вгради свой собствен AI процесор в следващия iPhone - така наречения Apple Neural Enginе. Сега Microsoft прави същото с HoloLens.

В интервю за Bloomberg Дъг Бъргър от Microsoft Research заяви, че компанията много сериозно приема предизвикателството за създаване на процесори с изкуствен интелект за сървъри, добавяйки, че тя се стреми да направи своя AI Cloud номер едно.

AI копроцесорът на HoloLens 2 ще се помещава в Holographic Processing Unit. Там се намират и всички останали сензори на устройството, включително сензорът за проследяване на движенията на главата и камерите с инфрачервени лъчи. Все още няма дата за излизане на HoloLens 2, но според сведения устройството ще е готово през 2019 г.

Тагове: