Обединеното кралство взе решение технология на Huawei да продължи да се използва в неговите 5G мрежи, макар и с ограничения, въпреки натиска на САЩ да блокира компанията. Информацията е нa BBC. 

На китайската фирма ще бъде забранено да доставя комплекти с "чувствителни части" за мрежата.

Освен това ще бъде позволено нейното оборудване да съставлява само 35% от периферното мрежово оборудване, което включва радио кули.

Huawei няма да може да работи в райони в близост до военни бази и ядрени обекти.

"Huawei получи потвърждение от правителството на Обединеното кралство, че можем да продължим да работим с нашите клиенти, за да поддържаме темпото на внедряване на 5G", заяви в изявление шефът на компанията за Великобритания Виктор Жан.

„Това решение дава на Обединеното кралство достъп до водещи световни технологии и осигурява конкурентен пазар.“

Документ, публикуван от Националния център за киберсигурност, посочва, че мрежите на Обединеното кралство ще имат срок от три години, за да се съобразят с ограниченията за използването на оборудването на Huawei.

Премиерът беше под натиск от страна на САЩ и някои консерватори да блокира китайския технологичен гигант на основата на съображения за националната сигурност.

Представител на администрацията на Тръмп заяви, че САЩ са "разочаровани" от решението.

Пекин предупреди Обединеното кралство, че може да има "съществени" последствия за други търговски и инвестиционни планове, ако дейността на компанията бъде забранена окончателно.

Решението беше описано като най-голямото изпитание на стратегията на Борис Джонсън след Brexit до момента.

Нют Гингрич, републиканец и бивш председател на Камарата на представителите на САЩ, го определи като "стратегическо поражение" за страната си.

Huawei винаги е отричал, че компанията би помогнала на китайското правителство да атакува някой от нейните клиенти. Основателят на фирмата заяви, че по-скоро "ще закрие компанията", вместо да подпомага "шпионски дейности".

Депутатът от консерваторите Том Тугендхат, бивш председател на Комисията по външни работи, написа в Twitter, че "изявлението на правителството предизвиква много притеснения и не спира достъпа до мрежите на Обединеното кралство за един често злонамерен международен играч".

Три от четирите мобилни мрежи на Обединеното кралство вече бяха решили да използват и разгръщат 5G продуктите на Huawei в цялостните си мрежови решения.

Две от тях - Vodafone и EE - сега се сблъскват с необходимостта да намалят зависимостта си от доставчика, тъй като над 35% от съществуващото им оборудване за радио достъп до мрежите е направено от него.

Ограничението се прилага и за участието на базираната в Шънжън фирма в пускането на широколентов интернет достъп.

Според правителствен доклад, публикуван през юни 2019 година, в момента Huawei има 45% дял от този пазар.

"Ние искаме възможно най-скоро 5G връзка от световна класа, но това не трябва да е за сметка на националната ни сигурност", каза британският секретар по дигиталните въпроси баронеса Морган.

BT има част от оборудването на Huawei в основата на своята мрежа, но е в процес на подмяна.

"Това е добър компромис между облекчаване на проблемите със сигурността и гарантиране, че пазарът на 5G във Великобритания няма да бъде опорочен", коментира пред ВВС Димитрис Мавракис, анализатор на телекомуникациите в ABI Research.

Виж още: Кои iOS устройства ще получат iOS 14

Тагове: