В своята първа официална реакция към наложените им от Google санкции Huawei акцентират върху значимия принос на компанията за глобалния ръст на Android платформата и обещават редовни ъпдейти на сигурността за всички вече налични Huawei и Honor устройства, както и тези, които се намират в наличност към момента.

Вижте още: Google спира Android поддръжката на Huawei

Това на практика препотвърждава вече известното становище от страна на Google, че въпреки предприетите мерки от страна на американското правителство, с които компанията е длъжна да се съобрази, „услуги като Google Play и приложенията за защита на сигурността от Google Play Protect ще продължат да функционират на съществуващите Huawei устройства“.

Ето и пълния текст на изявлението на Huawei:
“Huawei има значителен принос към развитието на Android по целия свят. В ролята си на един от ключовите глобални партньори на Android ние работим в тясно сътрудничество с open-source платформата, разработвайки екосистема в полза както на потребителите, така и на цялата индустрия. Huawei ще продължава да предоставя на потребителите си последните актуализации по отношение на софтуерната сигурност, както и всички услуги, свързани със следпродажбеното обслужване на съществуващите вече на пазара Huawei и Honor продукти. В това число смартфони и таблети, които вече са закупени от крайните потребители, но и такива, които са все още в наличност на пазарите в световен мащаб.
Ние ще продължаваме да изграждаме сигурна и устойчива софтуерна екосистема, осигурявайки най-доброто потребителско преживяване на клиентите си по целия свят.”

Безспорен факт е, че през последните месеци Huawei са единствената компания в смартфон сегмента, отчитаща двуцифрен ръст в обема на продажбите, докато всички останали ключови партньори на Google са или в стагнация, или бележат спад.

Именно поради тази причина все още е неясно как санкциите от страна на САЩ ще се отразят върху цялостната структура на Android пазара.