Не сме си и представяли, че ще настъпи момент, в който няма да избираме компютърните компоненти единствено по техните спецификации, но и по това, дали са налични в момента. От няколко години сме свидетели на случващото се на пазара с видеокартите и като че ли това не ни беше достатъчно, та подобна тенденция започва да обхваща и най-новите модели на RAM модулите.

Модерното поколение - DDR5, се поддържа по-специално от новите процесори на Intel Alder Lake и дънните платки Z690. Новите чипове на Intel може и да са налични и да се справят успешно по отношение на производителността, но слотовете им за двоен модул вградена памет (DIMM) остават празни заради ограничени наличности. Сходна е и ситуацията при новия чипсет Z690, който има поддръжка както за PCIe 5.0, така и за DDR5.


Но каква е причината за този конкретен недостиг? Отговорът е кратък: чиповете PMIC (интегрирана схема за управление на захранването). Те са доста различни от това, което сме свикнали да виждаме от DDR4 и всички предишни поколения памет, понеже новата система за управление на захранването използва мощност от дънната платка, която прехвърля към RAM паметта. Съответно трябва да бъдат произведени съвсем нови чипове, което освен планиране изисква и по-големи ресурси. Изчислено е, че PMIC чипът, използван за DDR5, е 10 пъти по-скъп от същия, необходим за DDR4. И понеже сме все още в дебрите на статистиката, то реалното поскъпване за целия модул RAM памет се очаква да бъде между 13 и 18% само за текущото тримесечие. Дали това не е само временна тенденция - или този тип проблеми ще продължат да ни преследват и в бъдеще?

Снимки: Corsair

Виж още: Швеция иска биткойна вън от Европа