Напоследък разработките в сферата на изкуствения интелект се развиват не с дни, а с часове. Всъщност напредъкът в този род технологии се движи буквално скокообразно, а едно от последните ярки доказателства за това носи трудното за произнасяне наименование GPT-2 (Generative Pre-trained Transformer-2).

Става дума за разработка с идеална цел на компанията OpenAI, която явно се опитва да остави нас – хай тек журналистите, без работа. Шегата настрана – създадената от тях самообучаваща се програма е имала за цел да може да създава креативни текстове по зададена тема.

Общо взето, става дума за алтернатива на така популярния напоследък deepfake алгоритъм, но за писана реч, а не за видео. Идеята е да се научи ИИ да имитира текст, създаден от човешко същество въз основа на база от данни с над 40 гигабайта писмено съдържание, която включва разнообразни текстове от интернет, в това число Reddit постове и публикации в социалните мрежи.

Резултатите от този привидно невинен експеримент обаче хвърлят в ужас създателите на GPT-2. Програмата се оказва толкова плашещо добра, че генерираните от нея текстове са на практика неразличими от текст, писан от човек.

В резултат OpenAI смятат да пуснат за свободен достъп силно ограничена версия на GPT-2 заради опасения, че създадената от тях програма може да се използва са генериране на подвеждащи или дори злонамерени текстове в огромни мащаби.

Лично ние смятаме, че в случая става дума по-скоро за човешки, а не за машинен „дефект“. В крайна сметка от OpenAI е трябвало да се замислят, че един автор не е просто машина за генериране на текст, а живо, мислещо същество, притежаващо определен морално-етичен кодекс, който да му служи като компас в бурното море от социални взаимоотношения на модерното общуване.