Не се случва често на едно място да срещнем ядрени оръжия, тероризъм и климатични промени в един списък с квантови компютри, изкуствен интелект и Интернет на нещата, но американското правителство вярва, че всички те представляват ново поколение заплахи за националната сигурност.

Окол това мнение се обединяват няколко агенции от американското разузнаване, запитани какво виждат като дългосрочни заплахи за страната, както и за бъдещето на технологиите с възможна двойна употреба.   

Недескриминативни технологии като криптиране, изкуствен интелект, квантови компютри и автономни системи се оказват на върха на това подреждане поради опасение, че също толкова лесно могат да бъдат използвани за причиняването на вреди, както и за прогреса на обществото. Например изкуственият интелект може да стане достъпен за комерсиалния бизнес, но това ще го направи достъпен и за враждебни елементи, които да го използват за оръжие и бойни технологии.  По същия начин квантовите изчисления улесняват изключително обработката на огромни обеми от данни, но в същото време могат да помогнат на врага да разработи криптирани комуникации, невъзможни за разбиване.

За разлика от обикновените компютри, които складират информацията като битове (0 и 1), квантовите компютри използват квантови битове или кюбити – те могат да бъдат 0, 1 или тяхна суперпозиция, т.е. и двете едновременно. Това позволява на квантовата машина да извършва няколко изчисления успоредно, което я прави много по-бърза и по-мощна от обикновената, която работи с едно-единствено изчисление.

„Природата на войната еволюира и вече включва т.нар. сива зона на конфликта, в която враговете търсят алтернативни начини за реализиране на своите интереси“, пише в доклада.

Американското разузнаване идентифицира специално Китай, Русия и Иран като най-активни играчи в сивата зона, работещи за постигане на техните цели с информационни и технологични методи, а не с военни действия.