След последните напрегнати месеци за Intel и доста успешния период за AMD, двата конкурента се обединиха в общ проект - процесорите i7-8809G и i7-8705G. AMD се радва на успеха на процесорите Ryzen и графичните чипове Vega, докато Intel продължава да отговаря на неудобни въпроси, свързани с уязвимостите Meltdown и Spectre.

Новото осмо поколение процесори от Intel сега идва с вграден графичен чип от AMD. Дори на него му е нужен пач, за да бъде непробиваем, но пък е толкова бърз, че веднага ще забравите за това.

Скоростите, които този чип доставят са наистина изненадващи и впечатляващи, имайки предвид досегашните чипове на Intel, в които те вграждаха своите графични процесори. Те бяха задоволително добри, но не и перфектни. Докато се справяха с игри, които не искат твърде много от тях, други имена успяваха да ги задъхат. Новото осмо поколение с вграден Radeon RX Vega M променя изцяло статуквото.

И двата нови процесора са базирани на микроархитектурата на Kaby Lake R. Също така са предназначени за мобилни устройства, така че не се надявайте да имате такъв в настолния си компютър. i7-8809G е по-мощният от двата, който ще откриваме в сериозни гейминг машини, докато i7-8705G ще бъде инсталиран в по-непретенциозни конфигурации, като Dell XPS 15 2-in-1 например. Последният изисква много по-малко мощност, за да работи, а и не му е нужно толкова сериозно охлаждане, разбира се. При i7-8809G дори може да се направи овърклок, което означава още повече мощност.

И двата ще бъдат налични и за мини компютрите NUC на Intel. Както личи от името, това са много малки по размер устройства, към които вие трябва да добавите памет и устройство за съхранение на информация, но пък за 500 долара това остава добра сделка. Подобрената графика обаче повишава цената. Сега версията с i7-8705G ще струва 800 долара, а тази с i7-8809G ще е точно 1000 долара.

Представянето на новите процесори от Intel е сравнимо с предишните, проверено с бенчмарк тестове. Но когато дойде време да се включи Radeon Vega чипът, се оказва, че той е в пъти по-бърз от Intel Iris. Новият i7-8809G е много добър и за игри, на които им трябва повече графична мощ. С Rise of the Tomb Raider се справя с 53 fps на 1080p, а при Far Cry 5 отчита 47 fps на 1080p. На Huawei Matebook X Pro например тези игри дори не могат да бъдат играни.

Благодарение на новото поколение процесори на Intel, компанията най-после ще може да бъде истинска конкуренция на Nvidia, която владее сегмента на добрите графични чипове за мобилни компютри в момента. Все още не можем да кажем, че G-сериите на Intel ще победят висок клас изпълнения като Nvidia 1080, но за по-евтини гейминг лаптопи са чудесно решение. Споменавайки цени, със сигурност се надяваме, че по-голямата конкуренция ще доведе до понижаване на цифрите на етикетите.

Тагове: