Въпреки че в момента iPhone разполага с максимално 3х оптично увеличение, слуховете сочат, че това ще се промени тази година. Широко разпространено е очакването, че следващото поколение iPhone 15 Pro Max ще разполага с т.нар. перископна леща, която ще позволи до два пъти по-голямо оптично увеличение.

През юли 2022 г. анализаторът на тема Apple Минг-Чи Куо заяви, че перископният обектив ще бъде ексклузивен за iPhone 15 Pro Max от висок клас и ще позволява 5-6x оптично увеличение. Перископната технология ще бъде вградена в телефото обектива и ще позволява до 6-кратно увеличение при снимане на снимки със задната камера, без размазване или намаляване на качеството на изображението.

При перископния обектив светлината, абсорбирана от сензора за изображения, се огъва или "сгъва", което позволява по-голямо разстояние между елементите на камерата в рамките на компактния дизайн на смартфона. Тази технология позволява увеличаване на оптичното увеличение и вече се използва от някои марки с Android като Samsung, Google и Huawei, като телефони като Pixel 7 Pro и Galaxy S23 Ultra предлагат между 5 и 10x оптично увеличение.

5-6x оптично увеличение би било значително подобрение на камерата на iPhone. След iPhone 15 Pro Max Куо заяви, че перископният обектив ще остане ограничен до iPhone 16 Pro Max през следващата година, което означава, че технологията ще бъде налична само в най-скъпия модел iPhone поне за следващите две поколения устройства.

Очаква се Apple да обяви линията на iPhone 15 през септември.

Снимка: Unsplash

Виж още: iPhone 15 и iPhone 15 Plus ще имат матирано стъкло, подобно на Pro моделите

 

Тагове: