Ранните течове за iPhone 15 твърдят, че Apple ще промени драматично своята гама смартфони с няколко привличащи окото промени в дизайна. А сега изглежда, че пускането на нов водещ модел ще съвпадне с преминаването към потенциално революционен основен материал.

След като използва изключително неръждаема стомана в своите премиум смартфони след iPhone X от 2017 г., популярният профил LeaksApplePro твърди, че iPhone 15 Ultra (предполага се да замени марката Pro Max) ще има титаново шаси. Титанът е много по-здрав и по-лек от неръждаемата стомана, но също така е невероятно скъп.

Като погледнем първо добрите новини, съотношението здравина към тегло на титана е на друго ниво спрямо неръждаемата стомана, осигурявайки почти същата якост при 40% от теглото. Ето защо титанът обикновено се използва в приложения, зависещи от теглото, като например части за самолети.

Освен това титанът е 3–4 пъти по-здрав от неръждаемата стомана при същото тегло. Това ще даде на Apple опции: намаляване на теглото на iPhone 15 Ultra без загуба на здравина, запазване на същото тегло и пускане на пазара на най-здравия смартфон в света или – по-вероятно намиране на баланс между двете.

Предимствата карат титана да изглежда като логичен избор, но причината да не е често срещан в смартфоните е финансова. Титанът е на цена от 35–50 долара за килограм в сравнение с 1–1.50 долара за килограм за неръждаема стомана. Това е колосална разлика, което прави истински шок новината, че Apple може да пусне титанов iPhone.

Разбира се, Apple може да използва водещи в индустрията икономии от мащаба, но дори и това може да не е достатъчно, освен ако компанията не планира да повиши цените отново.

Мнозина прогнозират, че Apple ще създаде по-голяма разлика между iPhone 15 Pro и Pro Max, който всъщност може да бъде наречен Ultra (като часовника) и струва повече от 1100 долара – цената на iPhone 14 Pro Max днес.

От една страна, това би било трудно за преглъщане след почти глобалните увеличения на цените (от които САЩ и Китай бяха изключени), въведени с гамата iPhone 14. От друга страна, Apple показа желание да изгради устройства от най-добрата категория в други продуктови линии (без значение от цената) и това ще се приведе в съответствие с преминаването към марката Ultra.

Добавете слуховете за преминаване към USB-C порт, захранван от Thunderbolt 4, двойни предни камери и – в лицето на A17 – първия 3nm чипсет, и Apple може просто да направи iPhone, за който клиентите са готови да ограбят банката. Като се има предвид слабото представяне на стандартните модели iPhone 14, това също може да има много смисъл.


Снимка: Unsplash

Виж още: Тази настройка в камерата на iPhone ще промени фото изживяването за мнозина 

 

Тагове: