Сензорите за пръстови отпечатъци под дисплея присъстват в смартфоните от няколко години, скривайки скенера под екрана. Сега изглежда, че Apple планира да постави там и своите 3D сензори за отключване чрез лицево разпознаване.

Elec съобщава, че серията iPhone 16 Pro (планирана за пускане през 2024 г.) може да пристигне с т.нар. Face ID технология под дисплея. Това би позволило на Apple значително да намали размера на изреза, по-познат днес в серията iPhone 14 Pro като Dynamic Island, а в замяна на това ще осигури на потребителите повече използваема площ на екрана.

Все пак няма информация дали Face ID под дисплея ще реагира по-лошо в реални условия от сегашното решение на Apple. Като сравнение първата вълна от Android телефони със сензори за пръстови отпечатъци под дисплея предлагаха бавни скорости на четене и много грешки при сканиране.

Преминаването към 3D лицево отключване под дисплея обаче означава, че селфи камерата ще бъде единственото, което ще налага прорез на екрана на iPhone. Базираната в Корея медия обаче предполага също, че Apple може да приеме селфи камера под дисплея в някакъв момент след линията iPhone 16 Pro. Това би отворило вратата за дизайн под формата на непрекъснато изживяване на цял екран.

Камерите под дисплея наистина вече са направили солиден напредък при устройствата с Android - пример за това са Samsung Galaxy Z Fold 4 и ZTE Axon 40 Ultra. Следователно Apple ще трябва да направи значителни подобрения в тази технология, ако компанията иска да я възприеме през следващите няколко години.

Снимка: Unsplash

Виж още: iPhone 15 вече започна дългия път към джобовете на щастливите си собственици