Броят на битовите елементи, които смартфонът може да замени, продължава да нараства с камери, мултимедийни плейъри, компютри и портфейли сред тях, а скоро можем да добавим "ключ за кола" към този списък.

Както стана ясно, наскоро пуснатата бета-версия на iOS 13.4 за разработчици съдържа споменаване на "CarKey" API. Тя ще работи подобно на някои съвременни ключове, които трябва само да са в близост до автомобила за отключване, заключване и дори стартиране. Въпросният CarKey ще бъде съвместим и с iPhone и Apple Watch.

Някои детайли, открити в API-то, разкриват, че функцията ще наподобява съществуващото приложение "Портфейл" и подобно на начина, по който в момента функционират експресните транзитни карти, няма да е необходимо да използвате Face ID, за да потвърдите взаимодействието на CarKey след първоначалното сдвояване.

Виж още: Samsung официално представи гъвкавия Galaxy Fold в България

"За да използвате CarKey, задръжте iPhone или Apple Watch за четеца. Той ще заработи автоматично, без да се изисква Face ID. Можете да промените настройките на експресния режим в "Портфейл". Това означава, че ще можете да използвате или вашия iPhone, или Apple Watch, за да отключите и стартирате колата си, дори ако батерията им е изтощена.

Изтеглената информация подсказва и за възможността да споделяте ключа с други хора, които имат устройство на Apple с инсталирано приложение "Портфейл", което предоставя достъп до колата ви на всеки, когото желаете (например членове на семейството).

Тагове: