Членовете на Европейския парламент гласуваха в голяма степен в полза на общо зарядно устройство, като резолюцията беше приета с 582 на 40 гласа. Тя настоятелно призовава Европейската комисия да приеме нови правила до юли, които да направят така, че купувачите да не получават непременно ново зарядно устройство с всяко ново устройство.

Преди десетилетие ЕС накара големите производители на телефони (сред които Apple) доброволно да преминат към общ стандарт. Сега членовете на ЕП смятат, че доброволческият подход не е разработен и трябва да се приеме ново законодателство.

Резолюцията подчертава безжичните зарядни устройства като начин за намаляване на електронните отпадъци, но отбелязва, че правилата, написани от Комисията, трябва да гарантират, че зарядни устройства могат да работят с различни марки телефони.

Apple се обяви срещу общо зарядно устройство, казвайки, че това ще ограничи иновациите и въпреки това ще създаде електронни отпадъци, когато съществуващите зарядни устройства и кабели се заменят за USB-C, който е предпочитаният общ стандарт. Apple би бил най-засегната от общ стандарт, тъй като други производители вече са преминали към USB-C порта (освен за някои модели от базово ниво).

В идеалния случай общ стандарт за зареждане ще бъде част от законодателството - Google вече изисква основна поддръжка за USB захранване от телефони с USB-C порт, но всички телефони с 40 / 60W зареждане използват собствена технология, за да достигнат тези скорости. Безжичните зарядни са в подобна ситуация.

Резолюцията отбелязва, че през 2016 г. средната световна стойност е 6 кг е-отпадъци на човек годишно, докато средната стойност за гражданите на ЕС е 16,6 кг. Тя също така призовава за увеличаване на обемите за събиране и рециклиране на стари кабели и зарядни устройства.  

Виж още: Huawei остава в британската 5G мрежа, макар и с нова роля