Според доклад на The Information Google изпробва своята алтернатива на GPT-4 - Gemini - сред малка група компании. Макар че компанията има доминираща позиция в търсенето, тя бе изненадана по отношение на генеративния изкуствен интелект и се опитва да отговори на заплахата от партньорството на OpenAI и Microsoft.

Според съобщенията Gemini е колекция от големи езикови модели (LLM), които изпълняват задачи, които хората вече познават, като например създаване на съдържание, помощ при кодиране и др. Google очевидно е предоставила на компаниите достъп до голяма версия на Gemini, но не и до най-голямата, която е на нивото на GPT-4.

Макар че в момента Gemini се тества само сред фирмите, очаква се в близко бъдеще да бъде достъпна за всички потребители. Очаква се тя да бъде интегрирана във всички приложения на Bard, Google Docs и Slides. С течение на времето може да бъде включена в повече продукти; разумен кандидат за това е Gmail.

Според Android Authority Gemini може да бъде способен на нещо повече от генериране на текст. Той може да създава контекстуални изображения, да анализира диаграми, да създава графики с текстови описания и да управлява софтуер с текстови или гласови команди.

Един от проблемите, свързани с генеративния изкуствен интелект, който предизвика вълнение през последните месеци, е достъпът до данни за обучение. Едно от предимствата на Google е, че разполага с YouTube. Тя използва транскрипции от видеоклипове за обучение на Gemini, за да може да предоставя съвети въз основа на видеоклипове. Очевидно обаче избягва видеоклипове, защитени с авторски права, за да не попадне след това под критика.

Докато много търсачки като Bing и Brave Search вече започнаха да използват функции на изкуствения интелект в своите резултати от търсенето за всички потребители, Google не е толкова склонна да се бърка в своето търсене, за да не се чувстват потребителите отчуждени.

Тя стартира Search Labs в САЩ, където потребителите могат да включат експериментални генеративни функции на изкуствения интелект в търсенето и на други места. В по-голямата част от останалия свят обаче търсенето в Google все още не разполага с никакви функции за генериращ изкуствен интелект. Надяваме се, че след като Gemini бъде завършена, Google ще ускори въвеждането на някои от тези функции.

Снимка: Unsplash

Виж още: Character AI настига ChatGPT по отношение на използването на мобилни приложения