Генералният директор на Google Сундар Пичай коментира за The New York Times, че Bard има своите слабости. Но и той обеща, че скоро ще бъде внедрена значителна мощност. 
Пичай споделя: "Знаехме, че когато пускаме Bard, трябва да бъдем внимателни. Това е началото на нашето пътешествие. Тъй като това беше първият път, когато го пускаме, искахме да видим какви въпроси ще получим. Разбира се, ние го позиционирахме внимателно". И за да бъдем справедливи, на началната страница на Bard наистина присъства "експеримент". Блог публикацията, която представя Bard, го нарича "ранен експеримент, който ви позволява да сътрудничите с генеративен изкуствен интелект". Въпреки това обаче обществото не успя да настрои очакванията си на точното ниво:

"Опитахме се да насочим потребителите към креативните и сътруднически въпроси", каза той, "но хората правят разнообразни неща. Мисля, че това малко може би беше изгубено. Така че по някакъв начин пуснахме един от по-малките ни модели там, което задвижва Bard. И бяхме внимателни". Пичай сравни Bard с "подобрен Civic" в състезание с по-горещи спортни коли. Това е странна препратка, ако се има предвид, че Google е обвинена от Министерството на правосъдието на САЩ в монополни практики и че компанията майка Alphabet е една от най-мощните компании в света според списание Fortune. 
Въпреки това ето добрата новина за всички фенове на Bard: Пичай казва, че скоро чатботът ще бъде актуализиран с нов модел: "Ние със сигурност имаме по-способни модели. Много скоро, може би когато това стане възможно, ще ъпгрейдваме Bard с някои от по-способните ни модели PaLM, което ще донесе повече възможности, било то в обосноваване, кодиране. Той може да отговаря на математически въпроси по-добре. Така че ще видите напредък през следващата седмица".

 
Разбира се, Пичай отстъпи малко и обясни, че безопасността и потребителското изживяване са от изключително значение. "Все още сме на много, много ранен етап. С времето ще имаме още по-способни модели, които да включим. Но не искам надпревара за първенство, а да направим нещата правилно, което е много важно за нас."
Опитите на Google да поддържа ниски очаквания в тази област са вероятно решение в правилната посока, като се има предвид, че наскоро се разпространиха обвинения, че компанията тренира своите модели върху резултатите от ChatGPT - което Google отрече.
Пичай също намекна за не твърде далечно бъдеще, в което съществуват мощни, персонализирани модели за всеки потребител. "По някакъв начин [персонализираният модел] е това, което предвиждахме, когато създавахме Google Assistant. Но сега имаме технологията, за да направим тези неща наистина."

Снимки: Unsplash

Виж още: Google с реформи, за да се фокусира повече върху Bard