В понеделник бившият главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмит прогнозира големи проблеми по време на настоящия изборен цикъл в САЩ, тъй като сайтове като Facebook и Twitter не се борят с неточното или подвеждащо съдържание, генерирано от усъвършенствани инструменти за изкуствен интелект.

"Изборите през 2024 г. ще бъдат пълна бъркотия, защото социалните медии не ни защитават от фалшиви материали, генерирани от изкуствен интелект", заяви Шмит в предаването Squawk Box на CNBC. "Те работят по въпроса, но все още не са го решили. И всъщност групите за доверие и безопасност стават все по-малки, а не по-големи."

Технологичният милиардер отдавна предупреждава за непредвидените последици, които могат да настъпят с бързото развитие на изкуствения интелект, и по време на интервюто заяви, че "краткосрочната опасност е дезинформацията".

Шмит, който беше главен изпълнителен директор на Google от 2001 до 2011 г., а след това до 2018 г. работеше като изпълнителен председател на компанията майка Alphabet. Твърдението ми е в отговор на въпрос, засягащ съобщението на YouTube (също собственост на Google), в което се твърди, че платформата ще "спре да премахва съдържание, което развива неверни твърдения, че по време на изборите през 2020 г. са се случили широко разпространени измами, грешки или сривове", защото това може да "има непреднамерен ефект от ограничаване на свободата на словото".

В отговор Шмит заяви, че социалните медии трябва да позволяват "свободата на словото за хората, а не за компютрите".

"Това, което социалните медии трябва да правят, е да маркират цялото съдържание, да знаят кои са потребителите и да държат хората отговорни, ако нарушават закона", каза Шмит. "Това не решава проблема с това, че ние с вас не сме съгласни с фактите, но поне създава основа, че това са хора, които правят тези твърдения."

Снимка: Unsplash

Виж още: От Китай твърдят, че техният AI надминава ChatGPT