Бяха необходими само няколко години, преди потребителите да свикнат да архивират информацията си и когато навикът беше създаден, облачните услуги започнаха да повишават цените на абонаментите си. Разбира се, връщането назад си е трудно (или по-скоро неприятно) - към днешна дата Google ви предлага 2 TB място за съхранение само за 10 долара/месечно. Но има и една скрита опция, която ще ви позволи да архивирате своите документи почти безплатно, и то на неподозирано място - в YouTube. Според Google основните акаунти в YouTube могат да качват видеоклипове с дължина до 15 минути. Но верифицираните акаунти увеличават този лимит до видеоклипове с дължина 12 часа, или с размер 256 GB. Така погледнато, това е едно сравнително голямо съдържание, а YouTuber HistidineDwarf разкрива как да се възползвате от него. Чрез инструмента AKA ISG (Infinite-Storage-Glitch) можете да превърнете zip файл във видео, като потокът от данни е напълно визуализиран по кадри - но за човешките очи той не изглежда като нищо друго освен монохромен шум. Потребителите, които са чувствителни към мигащи светлини, е по-добре да не проявяват любопитство.

Когато е необходимо да се изтеглят качените данни, видеофайлът може да се изтегли отново от YouTube и да се декодира. Звучи просто, но имаше доста предизвикателства, за да се осъществи това, включително оставащият въпрос дали това не нарушава условията за ползване на YouTube. Разбира се, най-големият проблем е откриването на начин да се предотврати повреждането на качените видеоклипове от видеокомпресия: процес, който се стреми да намали размера на файловете, като често изхвърля или променя фините детайли във видеоклипа. Решението е да се гарантира, че тези детайли никога няма да бъдат засегнати от алгоритмите за компресиране на YouTube - по този начин техниката успява да избегне повреждането, но това лесно може да се промени с промяна на алгоритъма. 
Недостатъкът на твърде внимателното предпазване от грешки е, че размерът на файловете на създадените видеоклипове често е четири пъти по-голям от оригиналния zip файл, съдържащ данните. Така че, ако имате zip файл с размер 1 GB, ще трябва да качите в YouTube цели 4 GB. Както сами можете да се досетите, този начин за архивиране на данни не е идеален. YouTube може да изтрие видеоклип, в който са скрити всичките ви сватбени снимки, без предупреждение. Но пък удоволствието за онези, които искат да прецакат системата, е безплатно.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Мистериозни USB-та крият заплаха за живота на получателите си

Тагове: