Изкуствен интелект създаде своя представа за това как изглеждат "идеалните" мъж и жена въз основа на данни от социалните мрежи и резултати от световната мрежа.

Изображенията на мъжете и жените от изкуствения интелект са създадени чрез анализ на ангажираността в социалните мрежи, като са използвани инструменти за разглеждане на милиарди изображения на хора.

Проектът "Булимия", група за повишаване на осведомеността относно хранителните разстройства, наблюдава резултатите и предупреждава, че резултатите са "до голяма степен нереалистични" в представянето на типовете тела.

Според организацията изображенията на жени са с тенденция към предпочитане на руса коса, кафяви очи и маслинова кожа, докато при мъжете има тенденция към предпочитане на кафява коса, кафяви очи и маслинова кожа.

Установено е също, че колекцията от изображения, вдъхновени от социалните медии, е "много по-сексуално натоварена" от изображенията, базирани на всичко останало, което AI е открил в световната мрежа. Проучването показа също, че има известни различия между предпочитанията за тялото на мъжете и жените.

Генерираните изображения на "перфектното" женско тяло според социалните мрежи през 2023 г. включват жени със стройни фигури, тен и малки талии. При жените 37% от генерираните от изкуствен интелект изображения включват руса коса, а 53% от изображенията - жени с маслинова кожа.

Изображенията на "перфектното" мъжко тяло включваха мускулести мъже с релеф, облечени в тесни тениски. При мъжете 67% от изображенията, генерирани от ИИ, включваха кафява коса, а 63% от изображенията - маслинова кожа.

Изображенията са създадени с помощта на генераторите на изображения с изкуствен интелект Dall-E 2, Stable Diffusion и Midjourney.

Снимка: Unsplash

Виж още: Bard няма да работи в ЕС заради притеснения относно нарушението на GDPR