Онези от вас, които преглеждат оферти за нов монитор, трябва да подхождат с повишено внимание заради разминаване в стандартите за HDMI връзката на екраните.

Организацията, която администрира HDMI стандарта, обяви, че с въвеждането на новия HDMI 2.1, HDMI 2.0 отпада и няма проблем производителите на дисплеи вече да маркират своите HDMI 2.0 монитори като HDMI 2.1 екрани. Проблемът, разбира се, идва от това, че на практика няма пълно припокриване между функциите на HDMI 2.0 и на HDMI 2.1 мониторите. Ето защо потребителите, търсещи HDMI 2.1 монитор, ще трябва да проучат внимателно продукта, за да разберат дали това, което купуват, отговаря на очакванията им.

За да бъде избегнато това объркване, производителите, които поставят етикета HDMI 2.1, на теория трябва да изброят конкретните характеристики, поддържани от тяхното устройство. Има много случаи, в които е посочено, че въпросният продукт поддържа HDMI 2.1, а звездички препращат към дребния шрифт, от който потенциалните купувачи разбират, че реално вземат монитор с HDMI 2.0 параметри и 18 Gbps пренос на данни вместо 48 Gbps, както е при HDMI 2.1. Някои производители пък отидоха още по-далеч - директно започнаха да продават фалшиви HDMI 2.1 монитори в опит да спечелят повече от погрешно етикетиране.

Всичко това представлява сериозен проблем за потребителите, тъй като решението HDMI 2.0 да не се използва, всяка една компания може да обяви своя монитор за HDMI 2.1 и отговорността пада единствено върху крайните купувачи.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Дигитална трансформация на финансовата индустрия: водещите тенденции за 2022