Microsoft предупреди, че някои потребители може да бъдат засегнати от проблем, свързан с функции за криптиране в комбинация с процесори с инструкции на Vector Advanced Encryption Standard (VAES). Проблемът може да доведе до „повреждане на данните“ и засяга Windows 11 и Windows Server 2022.

Според публикация на уебсайта на Microsoft услугите, които могат да бъдат засегнати, включват Bitlocker, което е функцията за криптиране на пълен обем на Microsoft. Тя използва AES набори от инструкции, поддържани от съвременни процесори, по-специално AES XEX-базиран режим с кражба на шифрован текст (AES-XTS) и AES с Galois/Counter Mode (GCM) (AES-GCM).

Списъкът на засегнатите процесори не е разкрит, но се смята, че са засегнати Intel 10-о поколение и по-нови процесори и AMD Ryzen 5000 и по-нови процесори. Вероятно проблемът е резултат от код на Windows, а не хардуерен проблем.

Bleeping Computer съобщава, че Microsoft е наясно с проблема от известно време, пускайки предварителни версии за сигурност през май и юни. Тези междинни корекции предизвикаха удар в производителността, но има добри новини. Според поддръжката на Microsoft „производителността ще бъде възстановена, след като инсталирате версията за предварителен преглед от 23 юни 2022 г. или версията за сигурност от 12 юли 2022 г.“. Така че, ако използвате Bitlocker или друго дисково криптиране на Microsoft, трябва да актуализирате своя Windows веднага, ако още не сте го направили.

Причината за проблема е описана по следния начин: „Добавихме нови кодови пътища към версиите на SymCrypt за Windows 11 (оригинална версия) и Windows Server 2022, за да се възползваме от инструкциите VAES (векторизирани AES). SymCrypt е основната криптографска библиотека в Windows. Тези инструкции действат върху регистрите на Advanced Vector Extensions (AVX) за хардуер с най-новите поддържани процесори“.

Стартирането на Windows 11 беше успешно в по-голямата си част, но като всяка широко инсталирана операционна система с по същество безкраен брой хардуерни и софтуерни комбинации, проблемите винаги ще се появяват. Проблемите с новите ъпдейти няма да изчезнат и е известно, че Windows Defender засяга производителността на процесора на Intel.

Снимка: Unsplash

Виж още: Най-новият Windows 11 ъпдейт е посветен на мобилните геймъри