Може и да не е популярно име, но Rufus е софтуерна помощна програма, която позволява създаването на стартиращи USB стикове, за да ви помогне да инсталирате операционни системи. Това е полезно, когато става въпрос за инсталация на дистрибуции на Linux във вашата платформа, но също така е един от най-добрите начини за инсталиране на Windows 11.

Методът е толкова добър, че когато Microsoft обяви първоначалната бета-версия на Windows 11, всъщност препоръча да използвате Rufus в официалната си документация.

Сега Rufus се превърна в единствения начин, по който всеки трябва да инсталира Windows 11 от нулата. Все още можете да отидете и да изтеглите необходимия Windows 11 ISO файл, след което просто стартирайте Rufus и го насочете към изтегления ISO образ. Но когато го направите, изскачат съветите за инсталиране на персонализирана настройка, които правят тази последна бета-версия истински диамант в базата данни на Github.

Изискванията на TPM 2.0, които Microsoft постави на Windows 11, вече можеха да бъдат заобиколени с помощта на инструмента за създаване на носители Rufus, но сега програмата ни отърва от друга болезнена точка при инсталирането на операционната система – това глупаво задължително влизане в акаунт в Microsoft онлайн.

Преди можехте просто да изберете офлайн акаунт, свързан само с този компютър, на който сте инсталирали Windows. След това трябваше да прекратите достъпа до всички мрежи, за да принудите инсталацията да разреши локален акаунт, но в един момент Microsoft забрани всичко това напълно. За щастие Rufus създаде начин да се върнете крачка назад. Все още трябва временно да деактивирате работата в мрежа, за да получите опцията за локален акаунт, но поне тя отново е там.

Друга малка функция на тази бета-версия ви позволява напълно да пропуснете всички онези въпроси за събиране на досадна информация, които изскачат по време на инсталацията. Разбираме, че инсталациите на ОС са рядко явление за повечето хора, но в крайна сметка Microsoft ги направи само по-неудобни през годините, така че този олекотен процес е добре дошъл.

Снимка: Microsoft

Виж още: Браузърът Edge получи ъпдейт за по-добра графика при стрийминг на игри