Днес Microsoft и Qualcomm официално представиха първите ARM лаптопи с Windows 10. Както се очакваше, HP, Lenovo и Asus са производителите, които са създали новите модели, задвижвани от процесори Qualcomm Snapdragon 835. Първите устройства са 2 в 1 и се различават най-вече заради операционната система Windows 10 и мобилните процесори на Qualcomm.

Тези устройства изглеждат и се държат като нормални лаптопи и ще работят с по-голямата част от софтуера, с който сте свикнали да използвате на лаптоп. Очевидният въпрос е защо съществуват тези устройства?

Microsoft работи с Qualcomm, за да създаде тези always-on персонални компютри, така че те да са винаги свързани с LTE връзки и да работят по-скоро като iPad, отколкото като традиционни Windows лаптопи. Това означава по-малко енергопотребление и по-бърза LTE свързаност, която не сме виждали при нормалните модели с Windows.

Устройствата на HP и Asus "ще включват Windows 10 S, предназначена да работи само с приложения от Windows Store, но потребителите ще могат да преминат към Windows 10 Pro безплатно (засега), за да получат достъп до всички настолни приложения”.

Ще можете да изтегляте 32-битови EXE файлове от интернет и да ги инсталирате на тези ARM-задвижвани машини, но има няколко изключения. 64-битовите Windows приложения още не се поддържат, въпреки че разработчиците ще могат да ги компилират в бъдеще и Microsoft ще може да добави и тази функционалност.

Всичко останало трябва да работи добре, включително приложения като Photoshop, Office и Chrome. Производителността очевидно е големият въпрос около тези устройства. Моделите, базирани на Intel, имат добър живот на батерията и не се налага да ги зареждате твърде често. Първите устройства с Windows 10 и ARM чипове би трябвало да работят в продължение на около 20 - 22 часа активна употреба, но ако тези прогнози не се осъществят, със сигурност ще имат проблем да излязат пред по-традиционните конкуренти.

Microsoft работеше с Nvidia за производство на Windows RT таблети преди пет години, но обещаната производителност и живот на батерията никога не срещна реалността. Това беше един лош проект и се надяваме Microsoft да си е взела поука от него.

Asus NovaGo 2 в 1 включва 13.3-инчов HD дисплей, до 8 GB памет и до 256 GB вътрешна памет за съхранение на файлове. Той дори идва с поддръжка за стилус, както и два USB 3.1 порта, HDMI порт и Micro SD слот. Цената на Asus NovaGo започва от 599 щатски долара за версията с 4 GB оперативна памет и 64 GB вътрешна памет за съхранение на файлове. По-скъпият модел за 799 долара ще включва 8 GB оперативна памет и 256 GB вътрешна памет за съхранение на файлове.

 

HP Envy x2 е малко по-малък лаптоп 2 в 1 с 12.3-инчов дисплей, до 8 GB оперативна памет и до 256 GB вътрешна памет за съхранение на файлове. Устройството на HP поддържа и стилус, и LTE свързаност. Това трябва да е нещо, което ще видим в повечето, ако не и във всички ARM Windows 10 преносими компютри. Envy x2 на HP ще бъде на разположение през пролетта на следващата година.

 

Ако животът на батерията и производителността са на висотата на Microsoft и претенциите на Qualcomm, тогава 2018 година може да бъде вълнуваща за Windows лаптопите.

Тагове: