Емулаторът iDOS 2 не е съвсем ново приложение, но напоследък привлича много внимание, защото потребителите откриха как да го използват, за да подкарват Windows 3.1 на iPad. Разбира се, както може да се очаква, Apрle не хареса тази идея и iDOS 2 вече е премахнат от App Store.

Както подсказва името, iDOS 2 е iOS приложение, което емулира класически DOS игри за iPhone и iPad. Освен това обаче то може да подкара пълна версия на Windows като Windows 3.1, която дори поддържа външна клавиатура и мишка и на практика превръща вашия iPad в Windows компютър.

Научавайки това, Apple поиска от разработчика на приложението да забрани използването на файлове от външни източници. Тъй като iDOS 2 е платена програма и подобен ход ще развали нейната функционалност, разработчикът реши изцяло да я премахне. Според Apple iDOS 2 нарушава точка 252 от условията на App Store, която забранява на приложенията да инсталират или подкарват външен код на iOS.

Потребителите, закупили iDOS 2, засега ще могат да го използват, въпреки че е изваден от дигиталния магазин. Разработчикът обаче предупреди, че Apple може да забрани приложението напълно в бъдеще, което на свой ред ще го направи по-недостъпно дори за онези, които го имат в историята на своите покупки. 

Снимка: iDOS 2

Виж още: Гробище на Луната ще приема тленни останки на богати покойници