Както е известно, в момента платформата Reddit се намира в състояния на Blackout, тъй като хиляди тредове протестират срещу решението на компанията да повиши рязко цената за достъп до своя API. Проблемът е, че за да работят, на него разчитат много популярни приложения от трети страни. Както може да се предположи, цената им не е толкова висока и единствената възможност пред тях е да спрат работа. Техният неуспех оказва дълбоко въздействие и върху популярните общности на Reddit, тъй като модераторите и администраторите зависят от предлагани от тези приложения инструменти, за да управляват ефективно своите субреддити. 
Точно по тази причина хиляди подреждания, като r/videos, r/aww и r/gaming са неактивни в знак на протест. Някои от тях заявиха, че може да останат непублични за по-дълго време, тъй като ръководството на Reddit изглежда не е склонно да промени плановете си относно повишаване на цената на API.  
Лоялните потребители на Reddit, които са разчитали на любимите си форуми за съвети, социални контакти и забавления, надничат в свят, който съществува без тях. Всеки ден хиляди потребители влизат в Reddit, за да открият практически съвети, като например как да отворят бутилка вино. Някои от тях може да са регистрирани потребители, други обаче са открили публикацията благодарение на Google. 


Връзките към Reddit често се появяват в горната част на резултатите от търсенето, което означава, че много хора, които не използват редовно платформата, вероятно намират полезна информация в сайта. Разбира се, източниците са безкрайно много и това, че Reddit не се зарежда, не означава, че няма да откриете решение на проблема си. Но е почти сигурно, че нито един от тях не притежава елементите на разговор и общност, които правят Reddit толкова неповторим.  
Въпреки че ръководството на Reddit засега изглежда уверено, че ще преживее този бунт сравнително невредимо, протестът е ефективен сам по себе си: да привлече вниманието към начините, по които компанията разчита на своите потребители, за да бъде ценна. Решението за участие в тази демонстрация не е било толкова лесно за някои общности, които се грижат за потребители, изправени пред травми, злоупотреба с алкохол и наркотици и проблеми с психичното здраве - именно поради това, че тяхното присъствие е жизненоважно за хората, попаднали в тези уязвими ситуации. Общностите в Reddit, които публикуват чувствително съдържание, свързано с пристрастяването и психичното здраве, реагираха смесено на протеста; докато много от тях се оттеглиха в знак на солидарност, други отказаха или намериха "компромисен" вариант. Това означава, че публикациите ще бъдат видими, но просто няма да има възможност за създаване на нови.  

Снимки: Unsplash

Виж още: AI идентифицира още 3 фигури от линиите Наска в Перу

Тагове: