Докато по нашите географски ширини има различни алтернативи да се сдобием с телефони, без задължително да се обвързваме с дългосрочен договор с мобилен оператор, то в САЩ ситуацията стои малко по-различно. Поне до момента, в който не се заплати малка сума срещу това телефонът да бъде отключен. Разбира се, това не е толкова лесна задача, ето защо малцина се захващат с нея, а Аргищи Худавердян, бивш собственик на магазин на T-Mobile, определено доказва, че е овладял това умение до съвършенство. Съдебни заседатели го признаха за виновен по обвинението за използването на откраднати идентификационни данни за отключване на „стотици хиляди мобилни телефони“ от август 2014 г. до юни 2019 г. Според прессъобщение от Министерството на правосъдието и обвинителен акт, повдигнат по-рано тази година, Худавердян е спечелил около 25 милиона долара от схемата, която също включва отблокиране на изгубени или откраднати мобилни телефони. Според PCMag в продължение на години Худавердян е използвал няколко тактики, за да придобие идентификационните данни на служителите на T-Mobile, необходими за отключване на телефони, включително фишинг, социално инженерство и дори методи, при които IT отделът на оператора нулира паролите на висшите служители, предоставяйки му почти неограничен достъп. Мобилният факир е имал достъп до инструментите за отключване на T-Mobile, както и идентификационните данни на над 50 служители и ги е използвал, за да отключи телефони от Sprint, AT&T и други оператори.  


Худавердян е бил съсобственик на магазин на T-Mobile, наречен Top Tier Solutions Inc, за няколко месеца през 2017 г., след което мобилният оператор в крайна сметка е прекратил договора на магазина поради подозрително поведение. Неговият бизнес партньор - Алън Гаребаглу - също е бил обвинен в измама и незаконен достъп до компютърни системи и се е признал за виновен. 
Но това не спряло Худавердян - той продължил да продава услугите си за отключване чрез имейл, брокери и различни уебсайтове, казвайки на клиентите, че са официални отключвания на T-Mobile. Това било доста доходоносен бизнес и му осигурило имоти в Калифорния и луксозни превозни средства като Land Rover, Mercedes-Benz S 63 AMG и Ferrari 458.  
Худавердян е изправен пред най-малко две години затвор за кражба на самоличност при утежнени обстоятелства и до 165 години по обвиненията, свързани с електронни измами, пране на пари и достъп до компютър без разрешение. 
Въпреки това трябва да признаем, че въпреки че е действал нелегално, идеята му не е никак лоша - в крайна сметка действията му единствено „позволиха на клиентите на T-Mobile да спрат да използват услугите на T-Mobile и по този начин лишиха T-Mobile от приходи, генерирани от договорите за обслужване на клиентите и плановете за разсрочено плащане на оборудване“. Освен няколко потенциално изгубени милиона нищо чак толкова крайно неморално не се е случило, нали?  

Снимки: Unsplash

Виж още: Хаосът на летищата бил причинен от черните куфари