Две много интересни нови приложения на PlayStation VR се задават в недалечно бъдеще, ако може да се съди по два патента на Sony съответно от 2017 и 2018 година. Те са свързани с т.нар. живи събития и загатват за евентуални функции, които може да видим в следващата версия на платформата за виртуална реалност, която със сигурност ще се появи успоредно с PlayStation 5.

Един от патентите говори за технология, която ще позволява на хората, използващи VR, да стават свидетели на големи спортни събития, като например футболен мач от Шампионска лига. Концепцията отрежда на всеки от участниците конкретно място във виртуалните седалки на стадиона и така зрителите на мача ще бъдат заобиколени от други хора с VR шлемове, а не просто от компютърно симулирана публика. Това дава множество интересни възможности за споделяне на спортни преживявания от традиционен (FIFA, Madden, NBA) и не толкова традиционен тип – например CS Go или Apex турнири, League of Legends състезания и други.

Вторият патент е дори още по-интересен и ще позволява да поканите друг участник в игра, която играете. Разбира се, тук отново става дума за роля на пасивен наблюдател, не на пълноправен участник, но въпреки това практическо приложение на подобна технология вероятно би било от особен интерес за хора, които се занимават активно със стрийминг, да речем. С нейна помощ те биха могли да канят свои фенове да бъдат преки свидетели на играта, която играят в момента.

Трябва да припомним, че преди време Sony регистрира и патент за безжичен шлем за виртуална реалност.

Очакваме премиерата на PlayStation 5 през 2020 година, а може би в рамките на въпросната година и PSVR версия 2.

Тагове: