Поредната порция слухове относно бъдещия PlayStation 5 идва този път от анонимен пост във форума Pastebin.com. Потребител, който твърди, че е малък европейски разработчик на игри, помагащ на друго, по-голямо студио за създаването на AAA игра, която ще бъде едно от стартовите заглавия за новата конзола, съобщава интересни (но, разбира се, непотвърдени) факти за PS5.

Според него първия официален анонс на конзолата можем да очакваме най-рано в края на 2019 с по-голяма презентация на следващото Е3 през 2020 (Sony вече обявиха, че смятат напълно да пропуснат тазгодишното Е(3)zmejкспо).

Според поста в Pastebin продажбите на PlayStation 5 ще стартират през 2020 – през март или ноември. Конзолата ще предлага обратна съвместимост (добра новина за близо 90-те милиона собственици на PlayStation 4 конзоли).

За разлика от Google Stadia и евентуалния стрийминг конкурент на Microsoft, PS5 ще запази сега съществуващия модел за разпространение на игри – физически копия и онлайн дигитален магазин.

Особено интересни са впечатляващо подробните хардуерни спецификации, цитирани в поста. Според автора му следващата конзола на Sony ще разчита на специално разработен 7-нанометров AMD Ryzen процесор с осем ядра и 16 треда в комбинация с графичен адаптер от все още необявената официално AMD Navi генерация с върхова производителност от 14 терафлопса.

Конзолата ще поддържа собствена версия на популярния напоследък рей трейсинг, ще предлага VR поддръжка и 4К базова резолюция с опция за ъпскейл до 8К.

Оперативната памет ще е в размер 24 GB DDR6 и отделни 4 GB DDR4, резервирани ексклузивно за операционната система. Локалният диск ще е с капацитет 2 TB и вероятно ще използва NAND флаш, т.е. някаква форма на SSD/NVMe.

PlayStation 5 ще се предлага с нова версия на Dualshock контролера с вградена VR камера.
Цената, на която ще стартира PS5, ще е 499 долара, което, ако е вярно, ще е, меко казано, добра новина за всички фенове.

Стартовите заглавия за конзолата ще включват Gran Turismo 7 (VR), PUBG 4K ремастър, ремастерирани версии на Last of Us 2 и Ghost of Tsushima, както и 2 или 3 все още необявени AAA заглавия. Horizon Zero Dawn 2 е планиран за годината след старта на PS5 – 2021.

Дали има истина във всичко това? Може би – поне отчасти.

Цитираните хардуерните спецификации като цяло изглеждат реалистични и в рамките на очакваното. Списъкът със стартови заглавия също звучи относително достоверно. Голямата въпросителна тук е свързана с цената, но ако приемем, че наистина Sony ще продават хардуера си със 100 долара под себестойност (както твърди постът), 499 долара звучат възможно.

Тагове: