Windows 10 се появи през 2015 г., а наследникът му Windows 11 стъпи на сцената точно преди една година. Ето защо сега е идеалното време за равносметка и проверка коя версия на операционната система държи сърцата на потребителите.

 
Преди дванадесет месеца Microsoft обяви Windows 11, подчертавайки всички негови предимства, включително онези, които покриваха недостатъците на Windows 10. Но покрай стремежа за нов интерфейс бяха изпуснати няколко функции, на които потребителите разчитаха. Най-големият проблем обаче се оказа това, че независимо от безплатната надстройка към по-нова версия мнозинството от потребителите не могат да я направят. Последният доклад от Statcounter сочи, че само 15% от всички инсталации се падат на Windows 11, което е много по-малко от производителността на Windows 10 в този момент. 
Резултатите на Statcounter не са официални, но Microsoft не предоставя точна тяхна алтернатива на месечна база. И ако технологичният гигант някога реши да споделя данни, то можете да се обзаложите, че това ще се случи само когато новините са добри. Windows 10 все още е лидер сред операционните системи на Microsoft със 71% пазарен дял. Windows 11 е на второ място с 15.45%, а Windows 7 все още има специална потребителска база от 9.62%. 
Може би Microsoft трябва да пренасочи тези резултати към решението си да пусне Windows 11 по много ограничен начин, който представлява почти нулев пазарен дял в началото на 2022 г. Въпреки това дори при широка наличност средният му месечен ръст е под 1% въз основа на данните на Statcounter. Като допълнение Windows 10 се оказа много стабилен в лицето на новата версия. Неговият пазарен дял се движи между 70 и 73% през по-голямата част от годината, губейки пазарен дял дори по-бавно, отколкото Windows 11 печели – може би повечето надстройки на Windows 11 идват от бивши потребители на Windows 7 и 8. При тази скорост ще отнеме години на Windows 11 да изпревари Windows 10. Това не беше така, когато Windows 10 се появи: след една година на пазара, той имаше приблизително два пъти по-голям пазарен дял в сравнение с текущата ситуация.   
Какво следва? Тези, които желаят да останат с Windows 10, могат безопасно да го направят още три години. През октомври 2025 г. Microsoft ще спре да актуализира тази версия на операционната си система, принуждавайки всеки, за когото сигурността е приоритетна, да инсталира по-нова версия. 

Снимка: Unsplash

Виж още: Windows 11 и Android вземат тази страхотна функция от macOS и iPhone