Копнеете ли за дните, когато операционните системи бяха по-прости и по-малко раздути? Ако имате приятни спомени от ранните дни на Microsoft Windows и искате бърза доза носталгия, вместо да вадите от тавана прашасал лаптоп от 1995 г., просто изтеглете Windows 95.exe.

Може би сте чували за програмист на име Феликс Ризеберг. Той беше старши инженер и инженерен мениджър на Slack, преди да премине към работа за компанията за финансова инфраструктура Stripe. Той също така помага за поддържането на Electron.

Electron е рамка с отворен код, която използва уеб технологии за изграждане на десктоп приложения. По-конкретно Electron взема програми, написани на Javascript с бекенд на Node.js, и ги изобразява в двигател на Chrome - да не се бърка със самостоятелния браузър Chrome.

От 2018 г. ентусиастът тихомълком работи по проект, който пресъздава Windows 95 като компактен изпълним файл и е доста готин. Той пусна най-новата версия Windows95 v3.1.1 преди около две седмици и тя привлече вниманието на BetaNews.

Приложението работи на Windows, macOS и Linux със специални версии за 32-битова, 64-битова и Arm архитектура. Програмата е много лека, варираща от 234 MB до 313 MB в зависимост от платформата.

Така например то работи на macOS Monterey (версия 12.6) и емулира Windows 95 сравнително добре, включително неговите случайни нестабилности. Разбира се, не е пропуснат и Doom, който идва предварително инсталиран заедно с няколко други игри на трети страни. Класиките на Microsoft (Minesweeper, Solitaire, Hearts и FreeCell може да откриете под Accessories в менюто Start. И нека не забравяме добрия стар MS Paint, Notepad и Calculator точно там, в същата папка. Звукът за Mac е „счупен“, тъй като все още е във версия 3.0.0, но според съобщенията това е коригирано в 3.1.1 за Windows.

Програмата има и емулатор на флопи диск.

Снимка: Unsplash

Виж още: Кой да мисли за Windows 11 и macOS, когато може да инсталирате Windows 95 на MacBook?