САЩ може и да се въздържа от физическа атака, след като Иран свали един от техните дронове, но отправи дигитална такава. Източници на Washington Post разкриват, че президентът Доналд Тръмп е дал зелена светлина за атаката, която е била планирана от вечерта на 20 юни, когато Иран свали безпилотен военен дрон на САЩ.

Точното въздействие на операцията не е ясно, но то е описано като "осакатяващо". Все още не е ясно как ще реагира Иран на нападението.

Вижте също: Спряха тока на най-голямата военна база в света, за да видят как ще реагира на кибератака

Длъжностните лица отказаха коментар под предлог, че не искат да застрашават операциите си, като ги обсъждат публично. Докладът идва дни след съобщението, че САЩ са засадили офанзивен софтуер в енергийната мрежа на Русия, и след като съветникът по националната сигурност Джон Болтън заяви, че САЩ "разширява областите", където са готови да използват кибератаки.


Въпреки че това не е незабавен отговор срещу действията на Иран, все пак показва как използването на кибератаки се е превърнало вече в политическа стратегия. Те се използват не само за постигане на дългосрочни цели, както когато Stuxnet саботира ядрената програма на Иран, но и за краткосрочни действия, които биха могли да предотвратят непосредствените заплахи и да прилагат политически натиск.

Вижте още: Израел стана първата държава, отговорила веднага с оръжие на кибератака