Шефът на американската Агенция за национална сигурност (NSA) в САЩ изнесе инструктаж пред общността на „Силициева долина“ за опасностите при правене на бизнес с Китай, съобщава Financial Times.

Инструктажът включвал предупреждения за опасността от кибератаки и кражба на интелектуална собственост, а „Силициева долина“ е била представена от най-големите технологични компании, американските университети и венчърни фондове в Калифорния и Вашингтон.

Състоялата се среща е поредното доказателство, че американското правителство увеличава отбранителните си позиции спрямо Китай.

В изявление пред Financial Times сенаторът от Републиканската партия в САЩ Марко Рубио споделя, че „китайското правителство и комунистическата партия представляват най-голямата опасност в дългосрочен план за американската икономика и националната сигурност на страната“.

Прочетете ощеHuawei с официална реакция след забраната: Ще се погрижим за своите потребители

„Важно е американските компании, университети и търговски организации да разберат в детайл опасностите“, допълва сенаторът.

По време на инструктажа шефът на американското разузнаване Дан Коутс е разкрил значително количество класифицирана информация. По думите на FT необичайно високо ниво за подобен тип срещи.

Трябва да допълним, че само преди седмица Белият дом анонсира, че американските компании ще получат забрана да закупуват телекомуникационно оборудване от определени чуждестранни компании, включително и китайския гигант Huawei.

Според президента на САЩ Доналд Тръмп подобни мерки са били наложителни, за да може да бъде пресечена опасността от шпионаж и наблюдение посредством инсталирано в страната китайско оборудване. Забраната обаче неминуемо ще засегне и милиони потребители в световен мащаб, особено след новината с вчерашна дата, че Google преустановява поддръжката на операционната система Android за мобилните устройства на Huawei.

Тагове: