2021 е вече зад гърба ни и в края ѝ се появиха множество класации, които се постараха да отразят най-добрите филми през изминалите вече 12 месеца. И ако водещите критерии при тях бяха приходи от бокс офисите или рейтинг в интернет и съответните стрийминг платформи, то един показател остана леко незабелязан най-вече поради не толкова легалния му характер. Няма какво да се заблуждаваме - пиратстването на съдържание продължава да бъде фактор и според анализатори именно стрийминг платформите благоприятстват все по-бурните му темпове на развитие. Разглеждайки класацията на торент сайта TorrentFreak, забелязваме, че почти всички филми са били под една или друга форма достъпни онлайн. И въпреки че в днешно време е почти невъзможно да се стигне до по-широка публика по друг начин, компании като Warner Bros. oбещаха, че премиерите им през 2022 г. ще бъдат предимно в кината, а след 45-дневен срок заглавията ще достигат до онези, които предпочитат онлайн формата.

Трябва да се отбележи, че в класацията за най-пиратствани филми за 2021 г. се забелязва ясната тенденция, че зрителите са били привлечени от заглавията, появили се в HBO Max и Disney +, докато фаворитите Amazon Prime Video, Netflix и Apple TV+ присъстват само с по едно заглавие. Нашата теория е, че това не е маркер за предлагане на по-безинтересно съдържание, а напротив - тези платформи са успели да обучат потребителите да заплащат за абонаментите си по един или друг начин. Но класацията си е класация, така че нека да видим какво се е сваляло нелегално по месеци:

Януари 2021: "Wonder Woman 1984", "News of the World"

Февруари 2021: "The Little Things", "Bliss", "Monster Hunter"

Март 2021: "Raya and the Last Dragon", "Zack Snyder's Justice League"

Април 2021: "Godzilla vs. Kong"

Май 2021: "Mortal Kombat", "Army of the Dead", "Wrath of Man"

Юни 2021: "The Conjuring: The Devil Made Me Do It", "Infinite", "Luca"

Юли 2021: "A Quiet Place Part II", "Black Widow"

Август 2021: "F9: The Fast Saga", "The Suicide Squad", "Snake Eyes"

Септември 2021: "Don't Breathe 2", "Escape Room: Tournament of Champions", "Candyman"

Октомври 2021: "Free Guy", "Copshop", "Dune"

Ноември 2021: "Finch", "Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings", "No Time to Die"

Декември 2021: "Venom: Let There Be Carnage", "Spider-Man: No Way Home", "The Matrix Resurrections"

Признаваме, че дори ние сме пропуснали някои заглавия, но ако се интересувате и кои всъщност са били истинските лидери, изненадата няма да е чак толкова голяма: "Mortal Kombat", "Godzilla vs. Kong", "Black Widow", "Free Guy" "Venom: Let There Be Carnage". Както се вижда, 3 от тях бяха пуснати и в стрийминг платформи, докато последните два останаха единствено в киносалоните. Явно е, че стрийминг платформите има над какво да работят през 2022 година, за да могат да вземат максималното от иначе висококачествените си продукции.

Обзор на седмицата за всичко ново, случващо се в света на технологиите, игрите и развлекателната индустрия, можете да откриете в нашия подкаст HiCast.  
Последвай Instagram профила ни и прочети пръв най-интересните новини. 
Абонирай се за YouTube канала ни и гледай нашите технологични ревюта. 

Снимки: Shutterstock

Виж още: Spider-Man: No Way Home показа, че дори пандемията не може да спре нуждата от кино