Забелязваме, че доста често в коментарите под статиите стават дискусии за това, колко често трябва да се подменят устройствата. Както най-вероятно се досещате - отговорът на този въпрос зависи от много фактори, сред които са моделът, марката на телефона и честотата на употреба. Една част от потребителите предпочитат да правят подмяна на всеки две години, като обосновават решението си, че за този период моделът морално остарява, компаниите най-често преустановяват поддръжката, което потенциално излага потребителя на пробойни на сигурността, и т.н. Други пък предпочитат да вложат повече средства в телефон от висок клас, при което не само дълго време да се възползват от най-новите хардуерни и софтуерни тенденции, но и да демонстрират, че максимата “Качеството струва пари” е напълно вярна. Истината е, че всеки потребител притежава своя собствена индивидуалност и е най-добре да съобрази избора си с нея. Но не бива да изключваме и съветите на специалистите, през чиито ръце са минали хиляди устройства, така че ето няколко неща, за които трябва да бъдем бдителни:

3-4-5G

Имаше времена, когато телефоните се използваха предимно за разговори. Но комуникацията днес се намира на съвсем различно ниво отпреди няколко десетилетия и само няколко нишови телефони продължават да изпълняват само и единствено оригиналното си предназначение. За всички останали 5G свързаността е стандартът. Но всъщност нуждаем ли се от подновяване на устройството само заради промяна на технологията? Всъщност отговорът тук е доста лесен: зависи от региона. Някои регулатори отдавна изоставиха 3G, съответно ако устройството ви не поддържа 4G или 5G - просто няма да има как да се възползвате от мобилния интернет. В този случай задължително трябва да смените телефона си. В други райони този процес настъпва по-бавно и съответно устройствата могат да се използват за по-дълъг период. Що се отнася за България - 5G е нещо, от което е добре да се възползвате, но все пак не е задължително да го направите. Освен ако някой аспект от вашето дигитално съществуване не изисква този ъпгрейд - имате поне още няколко години на разположение да се радвате на сегашното си устройство.

Напредъкът на технологиите

Да, хората сме социални същества. И като такива неминуемо изпадаме в ситуация, в която някой служител ни предлага да се възползваме от нова услуга, за която обаче се предполага да разполагаме със сравнително нов телефон - безконтактно разплащане, сканиране на карта с отстъпка, резервация на хотел и т.н. Точно в този момент малка част от потребителите просто отказват. Другата обаче моментално започва да се замисля дали не е изпуснала прекалено много от технологичния напредък. Истината е, че в последните години той е огромен и пропуски почти винаги ще има. Но повечето надстройки са минимални: големина на прореза, лицево разпознаване, по-ярък дисплей или малко по-добра камера. Не можем да кажем, че това са много сериозни стимули за промяна, нали така? Все пак и в този случай трябва да се обърнете към индивидуалното ниво за лично дигитално присъствие - ако сегашното устройство изпълнява поне 80% от задачите си - смяната не е задължителна. Подобно решение може да се приеме и като загриженост за екологията - всяка година хората произвеждаме около 25 милиона тона електронни отпадъци. Какво по-хубаво от това да допринесете за намаляването на този показател? От друга страна, ако сте се позабавили с няколко години, а мобилният ви оператор ви предлага някое ново устройство на добра цена - тръпката може и да си заслужава. Все пак - YOLO.

Износване

Разбира се, тук опираме до моралното остаряване на дадено устройство. Ако телефонът ви не е съвместим с някои по-нови приложения, ако животът на батерията е проблем, ако сензорният екран е по-малко отзивчив, вероятно е време да вземете нов, защото поправката би била или невъзможна или най-малкото няма да даде очакваните резултати. Остава проблемът и с актуализациите за сигурност - все повече услуги използват двуфакторното удостоверяване, така че недоброжелателите дебнат за всеки ваш детайл - паролата на пощата или детайли за кредитната карта. През последните години нарасна и капацитетът на телефоните, съответно ако се оборудвате с по-модерно устройство, може би няма да ви се налага да сваляте файловете си на всеки две седмици с цел да разчистите място, нито пък да използвате облачна услуга (която също поглъща известно количество време и пари).

Ако се затруднявате във вземането на решение - не забравяйте, че екипът ни следи всички най-нови тенденции при устройствата, така че може да се допитате до нашите подробни ревюта или кратки обзори.

Снимки: Unsplash 

Виж още: Huawei P50 Pocket – гъвкав телефон за гъвкави бюджети (РЕВЮ)