Дните на спускаемия модул InSight на НАСА на повърхността на Марс може скоро да бъдат преброени, но това не му попречи да предостави на учените безценни данни.

Спускаемият апарат засече нещо, което изглеждаше като марсотресение с магнитуд 4 – еквивалент на земетресение на Червената планета – на Бъдни вечер миналата година: мощен трус, който привлече вниманието на учените от лабораторията за реактивни двигатели на НАСА.

Всъщност според публикация в блог на НАСА това може да е било едно от най-значимите разтърсвания, отчитани на Марс, откакто НАСА започна да изследва Космоса.

Сега благодарение на данните, събрани от Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) на космическата агенция, изследователите може да са се натъкнали на причината: мощен метеоритен удар, което означава, че трусът всъщност не е резултат от тектонични промени дълбоко в самата планета.

Това също е един от най-големите метеоритни сблъсъци, които някога са били наблюдавани директно в нашата Слънчева система, казва НАСА. Ударът е изкопал масивна цепнатина в повърхността на планетата, разкривайки слой лед отдолу - вълнуващ поглед към ресурс, който може да поддържа астронавтите живи по време бъдещи посещения на Марс.

Всъщност зоната на взрива също се намира много близо до екватора на планетата: регион, смятан за отлично място за посещение от астронавтите, защото е сравнително топъл.

„Безпрецедентно е да открием ново въздействие от такъв мащаб“, казва членът на екипа на InSight Ингрид Даубар в изявлението. „Това е вълнуващ момент в геоложката история и успяхме да станем свидетели на това.“

Според изчисленията на НАСА метеоритът трябва да е бил с диаметър между 16 и 39 фута. Такава космическа скала би изгоряла почти напълно, докато пътуваше през земната атмосфера, но марсианската атмосфера е достатъчно тънка, за да я остави да премине.

Ударът също беше силен, оставяйки кратер с диаметър почти 200 метра и дълбочина 30 метра в регион, наречен Amazonis Planitia.

„Някои от изхвърлените от удара частици са прелетели на разстояние от 50 километра“, пише НАСА.

Самият удар изпрати вълни по повърхността на Марс, които след това бяха уловени от сеизмометъра на InSight, както е описано в две статии, публикувани днес в списание Science.

„Изображението на удара беше различно от всяко, което бях виждала преди, с масивния кратер, открития лед и драматичната зона на взрив, запазена в марсианския прах“, казва Лилия Посиолова, старши учен в Malin Space Science Systems, която контролира две камери на MRO на НАСА.

Това е подчертано напомняне за факта, че атмосферата на нашата планета наистина ни предпазва от подобни удари.

„Тези въздействия са много големи“, завършва Филип Лоньоне, водещ автор на една от новите статии, пред The ​​Washington Post, „но можем да продължим да спим спокойно на Земята“.

„Нашата атмосфера ни защитава“, добави той.

Снимка: NASA

Виж още: В Китай роботи вече произвеждат клонирани прасета и животът няма смисъл

 

Тагове: