От днес официално падат допълнителните такси за роуминг услуги като разговори, текстови съобщения и мобилен интернет на територията на ЕС. Това означава, че вече няма да заплащате допълнително за тези услуги, когато пътувате в Европа. До това решение се стигна след години на тежки преговори с телекомите за премахване на надценките.

Важно е обаче да се отбележи, че падането на цените не означава, че роумингът изчезва или че международните разговори стават безплатни. 

Роумунгът не изчезва, нито отпада, нито става безплатен. Във всяка точка на Европейския съюз и Европейското икономическо пространство българите ще могат да говорят на национални цени, т.е. ще бъдем таксувани на много по-изгодни цени, отколкото досега сме плащали, обясни председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Валентин Божков пред БТВ. 

„По отношение на входящите обаждания няма да има никакви такси. Това е голяма стъпка и голяма победа“, добави той.

Безплатни стават единствено входящите разговори, които вече няма да се таксуват, когато се намирате в чужда страна. 

Изходящите разговори ще се таксуват така, както и в България, т.е. ако имате неограничени минути към всички оператори в България и се намирате в Италия - ще можете да говорите неограничено с всички оператори към всяка страна от ЕС. Ако имате минути само към собствения оператор, при обаждане от роуминг ще заплащате сумата, която е фиксирана в договора ви за обаждания към други национални оператори (напр. 0.30 лв./минута). 

При интернета нещата не стоят толкова просто. Изчисляването на размера мобилен интернет, който ще можете да ползвате при пътуване, се изчислява по специална формула. 

Пример: Ако ползвате тарифен план с месечна такса от 15 лв. без ДДС и 3 GB на максимална скорост, след което се прилага ограничение на скоростта, обемът за данни в роуминг, който може да ползвате ще бъде:
15 BGN *2 / (7,7 EUR *1,95583) = 1,99 GB

От днес операторите са длъжни да предлагат информацията за включените мегабайти за ползване в роуминг в ЕС в менюто за текуща сметка и налични отстъпки. Можете да проверите своите по съответните канали на вашия оператор. 

При Мтел, например, отстъпката изглежда така: 

При Теленор тя се показва в същото меню при проверка на my.telenor.bg. Същото важи и за Виваком. Според информация на потребители двата оператора са уведомили днес клиентите си чрез SMS колко точно мегабайта могат да ползват при пътуване в Европа. 

Трябва да имате предвид, че операторите ще могат да начисляват малки такси, в случаи на злоупотреби. За такава ще се смята, ако потребителят през последните четири месеца не се е регистрирал в собствената мрежа, а ползва изцяло мрежата на чуждестранен оператор. За хората по пограничните райони проблем няма да има, увериха телекомите, тъй като те постоянно се регистрират ту в мрежата на собствения, ту в мрежата на чуждия оператор. 

Ето някои неща, които трябва да знаете за новите промени: 

- Можете да се възползвате само и единствено, ако имате активирана тарифа "Национални условия за Роуминг в ЕС / ЕИЗ"/ Eurotariff. При активиран допълнителен пакет, напр. "Мтел Europe&Balkan" няма да можете да се възползвате от новите условия. Поради тази причина се свържете със своя оператор, за да потвърдите, че към номера ви е активирана стандартната тарифа за роуминг. 

- Ако изрично не сте активирали допълнителни пакети, вие автоматично ще преминете към стандартната тарифа ("Национални условия за Роуминг в ЕС/ЕИЗ" и т.н.) и не трябва да правите нищо, за да се възползвате от новите условия. За да сте сигурни, просто се свържете със своя оператор или направете проверка чрез self-help каналите. 

- Международните разговори и роуминг са две различни неща. Разговорите от България към чужбина са международни разговори и се таксуват по цени от средно по 1 лв. на минута. Роуминг разговори имаме само, когато се намирате в държава-членка на ЕС и се обаждате към друга членка на ЕС. 

- Можете да проверите чрез менюто за текущи отстъпки колко точно мегабайти са ви предоставени за ползване в роуминг.

- Мобилният интернет се изчислява по формула и при нея има значение месечната такса, а не включения интернет. 

Ако все още имате допълнителни въпроси, посетете следните линкове: 

HiComm анализ: Таксите за роуминг падат, но за сметка на какво

Как се променя роумингът в Европейският съюз след 15-ти юни?

- Промени на условията за роуминг в ЕС (mtel.bg)

- Промяна в условия и цени за Роуминг в Зона Европейски съюз, считано от 15.06.2017 г. (telenor.bg)

- Роуминг регулация 2017 (vivacom.bg)

Изображение: BusinessInsider