Ако си спомняте времената преди 2020 г. като добри, то има причина за това. И една от тях е, че офис столовете на Herman Miller тогава бяха смятани от някои служители за върха на офис лукса. Славата им се пренесе през времето на пандемията от коронавируса и те се превърнаха в удобна придобивка за работа от дома.

Сега някои от тези емблематични столове Aeron, които се продават за повече от 1400 долара и са били представени в Музея на модерното изкуство, са насочени към сметищата.

Повече от три години след като пандемията от COVID-19 изпрати служителите вкъщи, офисните помещения в Ню Йорк все още са заети само наполовина, съобщава The New York Times. Докато тези изоставени офиси се освобождават, наемателите им трябва да решат какво да правят с изостаналите офис мебели.

Times съобщава, че дори най-скъпите и модерни мебели са поели с камиони на път към сметищата, макар че някои са се оказали късметлии и са се озовали на търгове или в ръцете на ликвидатори. По данни на Агенцията за опазване на околната среда всяка година около 10 милиона тона мебели попадат на американските сметища.

Представители на Dumbo Moving and Storage, компания за преместване с три склада в Ню Джърси, са заявили пред Times, че през 2021 и 2022 г. компаниите са се втурнали да складират офис мебели.

Но жизненият цикъл на офис обзавеждането не спира в складовото пространство.

Някои компании не са успели да извършат плащания, което е накарало фирмите за съхранение да изложат мебелите им на търг. Представители на фирмата споделили, че преди пандемията Dumbo Moving and Storage е правила това веднъж или два пъти годишно, но сега го прави пет пъти годишно.

Лиор Рахмани, основател на Dumbo Moving and Storage, споделя, че неговата компания "никога не е виждала толкова много столове Herman Miller".

На уебсайта на Herman Miller се казва, че столът Aeron "може да се рециклира до 91% в зависимост от наличните съоръжения за рециклиране".

"А сега с новата цветова гама Onyx" - нова цветова опция, която струва 160 долара повече от основния стол, - "изработена от пластмасови отпадъци, отклонени от океана, можете да изпитате същия комфорт с повече устойчивост", се казва на сайта.

MillerKnoll, която е собственик на марката Herman Miller, съобщи в изявление за Insider, че през май е разширила програмата си за преработване на мебели.

"Като най-разпознаваем лидер в производството на офис мебели искаме да гарантираме, че даваме своя принос за това нашите продукти да не попадат в депата и да не създаваме отпадъци на всички етапи от жизнения цикъл на продукта", се казва в изявлението на компанията. "Поемаме голяма отговорност да помагаме на нашите клиенти да постигнат целите си за устойчивост и се надяваме, че клиентите ни се възползват от програмите и услугите, които предлагаме."

След оповестяването на информацията се появи изявление "от името на MillerKnoll", което гласи:

"Изхвърлянето на неизползвани офис мебели Herman Miller е много рядко явление, когато повечето хора разпознават какво представляват, и следователно не се случва в мащабите, загатнати в този материал".

Но все пак се оглеждайте - вашият дизайнерски стол може да ви очаква на неподозирано място.

Снимки: Herman Miller

Виж още: Френските власти смятат да превърнат камерите на потребителските телефони в инструмент за следене