Светът на изкуството става свидетел на още един интригуващ ренесанс, тъй като емблематичната картина Salvator Mundi на Леонардо да Винчи се преобразява в non-fungible token (NFT).

Да, точно така. Въпреки спада на пазарите на криптовалути и NFT през последните месеци, изглежда, че все още има ентусиазъм с превръщането на прочути произведения на изкуството в цифрови токени.

Salvator Mundi се смята за най-скъпата картина в света, след като през 2017 г. на търг на Christie's в Ню Йорк беше продадена за безпрецедентните 450.3 млн. долара. Произведението беше продадено след истинска война на наддаване от двама души на купувачи по телефона на човек, който беше представител на престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман.

Понастоящем местонахождението на истинската картина е неизвестно, но платформата за цифрови активи ElmonX и компанията за лицензиране на изображения Bridgeman Images обединиха усилията си, за да издирят легендарния шедьовър, за да го възкресят във виртуалното пространство. Дуото се е обединявало и за предишни начинания за увековечаване на прочути произведения на изкуството като "Мона Лиза", "Звездна нощ", "Мислителят" и "Нимфея" като дигитални активи.

Продажбата на NFT версията на Salvator Mundi започна на 12 август, като се проведе в две отделни партиди. Първата включва дигитална визуализация на произведението на изкуството, придружена от панорамна 360-градусова перспектива. Следва изданието Artist Proof, което включва физически отпечатък на изобразително изкуство, съответстващ на размера на оригинала.

Дигиталният вариант, включващ 660 броя, е на цена от 190 долара за бройка, докато лимитираната версия Artist Proof е налична само в 13 броя, всеки от които струва 1397.17 долара. Понастоящем и двата варианта са напълно разпродадени на сайта на ElmonX.

След като физическият експонат вече е извън полезрението на обществеността, дали неговите виртуални клонинги ще бъдат достатъчни, за да натрупат един ден монументалната му стойност в реалния свят?

Снимка: Unsplash

Виж още: Какво е общото между бирата и датските произведения на изкуството?